Gemeente Alphen aan den Rijn

Prismaschool en Gemiva

Nieuwbouw voor Prismaschool en Gemiva

Als het aan het college ligt komt het nieuwe gebouw van de Prismaschool aan de Meerkoetstraat. Naast de school zijn ook een gymnastieklokaal en parkeermogelijkheden op eigen terrein in het plan opgenomen. In de Prismaschool, voor voortgezet speciaal onderwijs, krijgen een aantal training- en dagbestedinggroepen van de Gemiva-SVG Groep ook een plek.

SCOPE scholengroep en de Gemiva-SVG Groep willen in de Meerkoetstraat een tweede locatie ontwikkelen voor Prisma. De nieuwbouw van Prisma is een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs en biedt plaats aan 120 kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Daarnaast komen er in het gebouw training- en dagbestedinggroepen van de Gemiva-SVG Groep, waar zo'n 35 (jong)volwassenen met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke handicap arbeidsmatig en ambachtelijk werk gaan doen.

Samenwerking
De samenwerking tussen SCOPE scholengroep en Gemiva-SVG Groep heeft als voordeel dat Gemiva-SVG Groep een deel van de uitstroom vanuit het voortgezet speciaal onderwijs van Prisma voor haar rekening kan nemen. Ook kunnen beide instellingen gebruik maken van elkaars faciliteiten. De instellingen hebben de samenwerking vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. De gemeente is verantwoordelijk voor de onderwijshuisvesting van de scholen voor voortgezet onderwijs en faciliteert de partijen in deze unieke samenwerking.

Huidige locatie Prisma
De Prismaschool heeft nu drie locaties: een hoofdvestiging aan de Boterbloemweg, een tijdelijke locatie aan de Hoefbladstraat en een aantal lokalen in de vestiging Topmavo van CSG Groene Hart. Wanneer de nieuwbouw aan de Meerkoetstraat doorgaat en klaar is, verlaat de Prismaschool de Hoefbladstraat en de Topmavo. Wethouder Michel du Chatinier: Ik heb toegezegd dat de leerlingen van de Prismaschool gebruik kunnen maken van lokalen in de Topmavo totdat zij een goede, geschikte, eigen locatie hebben. Ik ben blij dat ik die belofte nu kan nakomen. Dat strookt ook met de uitgangspunten van het masterplan onderwijs van de gemeente. Met het masterplan zorgt de gemeente voor kwalitatief onderwijshuisvesting, verspreidt over heel Alphen aan den Rijn. Voor Gemiva-SVG Groep wordt de nieuwe Prismaschool een extra locatie.

Gymnastiekzaal
In de nieuwbouw komt ook een gymnastiekzaal. De oude gymnastiekzaal in de Meerkoetstraat wordt uiteindelijk gesloopt. Michel du Chatinier: Die gymzaal kan pas weg als we hem echt niet meer nodig hebben en als alle gebruikers een andere plek hebben om te sporten. Sportspectrum neemt de gymnastiekzaal in beheer.

Parkeren
Bij het uitvoeren van de volumestudie en het opstellen van het programma van eisen is al gekeken naar zaken als verkeersstromen, groen, planologische procedures et cetera. Omdat het zon bijzonder project is, een samenwerking tussen zorg en onderwijs, moesten SCOPE scholengroep en Gemiva-SVG Groep ook een gezamenlijke intentieovereenkomst maken. De meeste stappen zijn dus al gezet. Ook voor het parkeren is een oplossing gevonden. Voor nieuwbouw in het centrum van Alphen aan den Rijn geldt de eis van parkeren op eigen terrein. Uit onderzoek blijkt dat half verdiept parkeren, onder het gymnastieklokaal, voor de Meerkoetstraat de beste optie is. Naast deze parkeeroplossing zorgt een kiss & ride strook er voor dat busjes voor het leerlingenvervoer op eigen terrein kunnen circuleren. De omwonenden zullen door het sturen op de verkeersstromen en de oplossing voor het parkeren dus weinig hinder hebben van de extra verkeersstromen.

Hoe nu verder
De voorgestelde verkeer- en parkeeroplossing op eigen terrein brengen extra kosten met zich mee. Deze kosten worden door alle partijen gezamenlijk gedragen. Het college vraagt de raad het benodigde gemeentelijke deel beschikbaar te stellen. Die beslist uiteindelijk of het nieuwbouwplan wordt uitgevoerd. De raad neemt naar verwachting in maart een besluit over de prismaschool. Naar verwachting kan in 2012 gestart worden met de bouw.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn