Gemeente Alphen aan den Rijn

Thermen positief

Eindvonnis rechtbank herbouw Thermen positief

De rechtbank Rotterdam heeft op 23 februari 2011 het eindvonnis bepaald over het uit te keren bedrag aan de gemeente Alphen aan den Rijn voor het afgebrande zwembad Thermen. Het eindvonnis is positief, de rechtbank heeft het volledig getaxeerde bedrag toegewezen. Een bedrag van 4.923.652 (excl. BTW) en bijkomende kosten wordt uitgekeerd.

Hoger beroep
Het enige waarbij de rechtbank de gemeente niet (geheel) heeft gevolgd, betreft de verschillende momenten waarop de schadebedragen opeisbaar zijn geworden en waarmee de rente door verzekeraars verschuldigd is. De wettelijke rente over de herbouwwaarde is toegewezen vanaf 25 juni 2010, het tijdstip waarop de eerste paal voor de herbouw is geslagen. De toekenning van de rente over de verkoopwaarde en de sloopwaarde is afgewezen. Zowel verzekeraars als gemeente hebben nog drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. Er wordt nog onderzocht of de gemeente dit gaat doen.

Reden gerechtelijke procedure
In de nacht van 11 op 12 februari 2007 is zwembad De Thermen door een brand verwoest. De schade is geclaimd bij de verzekeringsmaatschappij. De hoogte van de schade is berekend door twee gerenommeerde schade-experts, waarvan er één door de gemeente is ingeschakeld. Met verzekeraars is vervolgens een geschil ontstaan over de hoogte van de verzekerings-uitkering. De gemeente Alphen aan den Rijn was van mening dat de herbouwwaarde van het zwembad diende te worden uitgekeerd. Verzekeraars waren van mening dat slechts de (meerdere) sloopkosten van het gebouw behoefde te worden uitgekeerd omdat toch al het voornemen bestond om het zwembad te slopen. Hierom is een gerechtelijke procedure gestart.

Tussenvonnis
De rechtbank Rotterdam heeft op 28 april 2010 een tussenvonnis gewezen. De rechtbank heeft daarin onder meer geoordeeld dat ten tijde van de brand geen concreet voornemen in de zin van de polis bestond om tot afbraak van de Thermen over te gaan. Daaruit volgt aldus de rechtbank - dat verzekeraars ten onrechte slechts tot uitkering op grond van sloopwaarde zijn overgegaan. De rechtbank heeft in het tussenvonnis uitgesproken dat men door de gemeente wenste te worden ingelicht omtrent de stand van zaken van de herbouw. De gemeente heeft in een conclusie van 23 juni 2010 concreet beschreven welke stappen waren genomen rondom de herbouw van het zwembad sinds de brand en op welk tijdstip met de herbouw is gestart.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn