Gemeente Alphen aan den Rijn

duurzaam biogas

GFT-afval wordt duurzaam biogas

Vermindering van de CO2-uitstoot met een extra 5% door GFT-afval te verwerken tot biogas. Dat maakt de vergistingsinstallatie aan De Schans straks mogelijk. Gemeente Alphen aan den Rijn omarmt het initiatief van multi utility bedrijf Delta, omdat het bijdraagt aan de doelstellingen uit het klimaatprogramma. Uit milieuonderzoek blijkt dat de vergistingsactiviteiten niet leiden tot extra belasting voor de directe omgeving.

De bestaande composteringsinstallatie aan De Schans in Alphen aan den Rijn verwerkt GFT-afval tot compost. Naast de huidige activiteiten wil Delta een vergistingsinstallatie plaatsen die GFT-afval verwerkt tot compost en duurzaam biogas. Vergisten is een natuurlijk proces dat past in het proces van composteren. Biogas kan op meerdere manieren hergebruikt worden en vermindert de daadwerkelijke CO_2-uitstoot in Alphen aan den Rijn tot 5%.

Milieuvergunning
De benodigde vergunningen zijn inmiddels afgegeven. Provincie Zuid-Holland heeft goedkeuring gegeven voor de milieuvergunning. Hieruit blijkt dat de geluidbelasting in geringe mate wijzigt. De maximale geluidniveaus blijven gelijk. Ook zijn er voorschriften opgenomen over geurhinder. De vergistingsinstallatie is luchtdicht, dus geeft geen extra stankoverlast. Naast de milieuvergunning is er een bouwvergunning nodig. Omdat het initiatief van Delta bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen van Gemeente Alphen aan den Rijn en het geen extra belasting geeft voor de directe omgeving, heeft het college besloten de bouwvergunning af te geven.

Klimaatprogramma
Alphen aan den Rijn heeft een jaarlijkse CO_2-uitstoot van circa 3,4 ton per inwoner. Dit komt neer op ongeveer 250.000 ton CO_2 (exclusief verkeer). In het klimaatprogramma van de gemeente staat als extra doelstelling de reductie van 60.000 ton CO_2-uitstoot tot 2030. Hiervan moet 12.000 ton (= 20%) uit de opwekking van duurzame energie komen. Daarnaast vertelt het collegeprogramma dat in 2014 10% van de energieverbruik uit lokaal opgewekte energie moet komen.

De maximale hoogte van de installatie is 15 meter. Met de nieuwe activiteiten zal Delta per jaar maximaal 10.000 ton meer GFT-afval verwerken. Dit komt neer op gemiddeld 1 á 2 extra vrachtwagens per dag. Dit past binnen de bestaande vergunning die al aan Delta is afgegeven voor de huidige activiteiten.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn