Wageningen Universiteit en Researchcentrum
2011

Liquiditeitsuitgangspunten legpluimveehouderij maart 2011

3 mrt 2011

Vanwege de marktsituatie in de leghennensector, zijn op verzoek van Dienst Regelingen en banken liquiditeitsuitgangspunten opgesteld. Deze korte termijn prijsverwachtingen worden alleen opgesteld als de prijzen langdurig beduidend onder het kostprijsniveau liggen (als gevolg van lage opbrengstprijzen of hoge voerprijzen).

Tijdens het Overleg prijsindicaties Pluimvee in mei 2010 zijn er voor het laatst lange termijnafspraken gemaakt. Vanwege sterk gedaalde eiprijzen sinds voorjaar 2010 en sterk gestegen voerprijzen worden sinds enige tijd negatieve saldoâs behaald voor kooieieren in de legsector. Veel pluimveehouders met kooihennen hebben sinds halverwege 2010 te maken met een saldo dat enkele euroâs per hen negatief is. Voor scharrelhennen schommelt het saldo sinds die tijd rond het nulpunt. Omdat de prognose voor de voerprijzen nog licht stijgend is en er geen zicht is op voldoende hoge opbrengstprijzen, is het nodig korte termijnprijzen in te schatten voor consumptie-eieren.

Marktontwikkeling en prijsverwachting
Voerprijzen
In januari 2011 zijn de voerprijzen tot recordhoogte gestegen en is het hoge prijsniveau van halverwege 2008 voorbijgestreefd. De prognose is dat de voerprijzen de komende maanden nog verder zullen toenemen. De voerprijs voor legmeel stellen we vast op ⬠27,50 (excl btw), aan-gezien we in de saldoberekening rekenen met een korting van ⬠1,50 per 100 kg op de LEI-prijs.

Consumptie-ei
Kooi-eieren
Als gevolg van het dioxineschandaal daalden de toch al lage eiprijzen in januari 2011 nog verder. Eind januari begonnen de prijzen weer wat op te lopen en inmiddels lijkt de markt van eieren zich langzaam te normaliseren, maar liggen de prijzen nog op een te laag niveau in verhouding tot de hoge voerprijzen. Op basis van iets gunstiger ontwikkelingen verwachten we de komende 6 maanden een hogere eiprijs. Op termijn zal de eiprijs waarschijnlijk stijgen richting een niveau waarbij het saldo ⬠0 of iets hoger is. Dit is bij een eiprijs van 5,0 cent per ei (excl. BTW). De verwachting is dat er enige tijd overheen gaat voordat de eiprijs dat niveau structureel haalt. Daarom is afgesproken om de eiprijs voor begrotingen voor de korte termijn vast te stellen op 4,5 cent excl. BTW. Dit is ⬠0,72 per kg ei.

Scharreleieren
Het prijsverschil tussen kooi- en scharreleieren bedroeg de 2e helft van 2010 bijna 2 cent per ei. In februari 2011 is dit verschil teruggelopen tot 0,5 cent per ei. Naar verwachting zal er meer druk blijven op de prijs voor scharreleieren dan voor kooieieren omdat er een krimp komt in het aantal kooihennen. De verwachting is dat het verschil maximaal 1,0 cent per ei zal bedragen. Voor scharreleieren wordt daarom een prijs van 5,5 cent per ei (excl BTW) verwacht.

Tabel 1 Korte termijnprijs eieren en voer- en henprijs (excl. BTW)

Â

Kooieieren

Scharreleieren

Opbrengstprijs (cent per ei)

4,5 (⬠0,72/kg)

5,5

Voerprijs (â¬/100 kg)

27,50

27,50

Prijs 17-weekse hen (â¬/stuk)

3,40

3,95

De afgesproken prijzen gelden tot 6 maanden na opstellen van een liquiditeitsbegroting. Naar alle waarschijnlijkheid zal de liquiditeit van bedrijven in eerste deel van de periode van 6 maanden minder zijn dan de prognose en beter zijn aan het eind van deze periode.

Contact
Izak Vermeij
Tel. 0320 - 293 519