Reumafonds

Ondanks reuma organiseert Anita de collecte

3 maart 2011
Anita Sanders (43 jaar) uit Musselkanaal heeft al vanaf haar eerste levensjaar ernstige jeugdreuma. Door de beperkingen die haar ziekte met zich meebrengt, is ze volledig afgekeurd. Wel zet Anita zich vol overgave in voor de reumapatiëntenvereniging in Emmen én voor het Reumafonds. Voor de jaarlijkse collecte was er in haar woonplaats Musselkanaal nog geen collectecoördinator. Anita aarzelde niet: "Zelf kan ik niet collecteren, maar mensen bellen en geld tellen moet wel lukken."

Anita Sanders Anita klinkt heel opgeruimd als ze haar toch niet alledaagse verhaal vertelt. "Toen ik 42 jaar geleden jeugdreuma kreeg, waren er nog geen goede medicijnen. Rusten was het devies. Ik heb als kind in totaal 6 jaar in ziekenhuizen gelegen. Op mijn 10e werd ik blind, omdat de reuma op mijn ogen sloeg. Na veel operaties heb ik mijn gezichtsvermogen gedeeltelijk terug. Ik heb er wel glaucoom aan overgehouden."
Sinds een paar jaar heeft Anita nieuwe knieën, waar ze heel blij mee is. " Maar nu heb ik weer veel last van m'n handen. Reuma is een heel grillige aandoening", zegt ze.

Zware collectebus
Anita's handen zijn aangetast door de reuma waardoor ze geen zware voorwerpen kan tillen. En reken maar dat een collectebus vol met kleingeld zwaar is! Anita: "Organiseren kan ik gelukkig nog wel. Vanuit de patiëntenvereniging help ik mee om een voorlichtingstraject voor scholieren op te zetten om meer begrip voor chronische ziektes als reuma te kweken. Weinig mensen weten dat reuma bij oud en jong voorkomt. Maar liefst twee derde van de reumapatiënten is jonger dan 65 jaar!"

Ernstig en onzichtbaar probleem
Eén op de vijf volwassen Nederlanders heeft reuma. Reuma is niet één ziekte, maar omvat meer dan 100 aandoeningen zoals reumatoïde artritis, artrose of fibromyalgie. Chronische aandoeningen die niet te voorkomen of te genezen zijn. Anita: "Door goede medicijnen en behandelmethodes zie je aan de buitenkant niet dat iemand reuma heeft. Maar het is een ingrijpende aandoening die tot veel dagelijkse beperkingen leidt, vooral als gevolg van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Reuma is echt een veel groter probleem dan we denken."