Hulpverleningsdienst Groningen


Seks onder je 25e

In de eerste week van maart ontvangen circa 600 Stadse jongeren tussen de 17 en 25 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het grote landelijk onderzoek `Seks onder je 25e'. Op twee scholen, één in de stad en één in Delfzijl, doen jongeren tussen de 12 en 16 jaar mee door een vragenlijst in te vullen. Dit doen zij onder begeleiding van de school. GGD Groningen coördineert het onderzoek van Soa Aids Nederland en Rutgers WPF in Groningen.

Seks onder je 25e

Het doel van het onderzoek is het verzamelen van gegevens over de seksuele gezondheid van jongeren om de hulp op het gebied van seksualiteit aan jongeren te verbeteren én aan te passen aan de actuele situatie. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen. De GGD roept alle jongeren met een uitnodiging op om mee te doen aan het onderzoek.

Over het onderzoek

Meer dan 60.000 jongeren in de leeftijd van 12-25 jaar, verspreid over tientallen gemeenten, worden benaderd om via internet een vragenlijst in te vullen over hun seksuele gedrag en hun opvattingen. Jongeren tussen de 17 en 25 jaar kunnen een brief thuis krijgen, jongeren tussen de 12-16 jaar vullen op school de vragenlijst in. Een dergelijk grootschalig onderzoek naar seksualiteit is voor het laatst gehouden in 2005. In december 2011 worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht.

De seksuele gezondheid van jongeren

In 2005 zijn de uitkomsten gepresenteerd van het eerste onderzoek `Seks onder je 25e'. Dit heeft geleid tot verbeteringen in de voorlichting aan jongeren. Zo zijn door informatie uit het onderzoek de lespakketten met het thema seksualiteit aangepast. Nu we zes jaar verder zijn, is het belangrijk om opnieuw in kaart te brengen hoe jongeren omgaan met seksualiteit. In zo'n periode kan veel veranderen, bijvoorbeeld op het gebied van flirten en daten via internet.
GGD Groningen en Sense Noord Nederland zien het onderzoek als een belangrijk meetinstrument om de individuele en collectieve preventie rondom seksualiteit opnieuw vorm te geven met andere activiteiten en mogelijkheden van hulpverlening. `Seks onder je 25e' is een waardevol onderzoek dat inzicht geeft in de belevingswereld, de problematiek en de wijze waarop jongeren hulp wensen. Om een goed beeld te krijgen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen. Het ministerie van VWS ondersteunt `Seks onder je 25e' en beschouwt het als een belangrijk middel om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren. 03-03-2011 00:00