Rechtbank Arnhem


Veroordeling voor uitkeringsfraude

Arnhem, 3 maart - De rechtbank Arnhem heeft vandaag zowel een 39-jarige vrouw als een 37-jarige man uit Nijmegen wegens uitkeringsfraude veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een werkstraf van 240 uur.

De vrouw ontving een bijstandsuitkering voor zichzelf en haar drie kinderen gedurende een periode van ruim tien jaar. Zij verzweeg voor de gemeente Nijmegen dat zij al die tijd met de man samenwoonde. De man had officieel een postadres bij de ouders van de vrouw, maar feitelijk woonde hij bij de vrouw en hun kinderen. De man heeft mede geprofiteerd van de ten onrechte aan de vrouw verstrekte uitkering.

Gelet op de lange fraudeperiode vindt de rechtbank dat eigenlijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou moeten worden opgelegd. De enige reden dat de rechtbank daarvan heeft afgezien is het feit dat één van de kinderen met ernstige gezondheidsproblemen kampt en dat het binnenkort weer een zware operatie zal moeten ondergaan. Een gelijktijdige detentie van beide ouders zou voor dit kind een te zware belasting vormen. Vandaar dat de rechtbank, overeenkomstig de eis van de officier van justitie, de gevangenisstraf geheel voorwaardelijk heeft opgelegd.

Daarnaast heeft de rechtbank wel de maximale werkstraf van 240 uur opgelegd. De rechtbank acht het daarbij van belang dat de man en de vrouw met het verrichten van een werkstraf iets terug kunnen doen voor de maatschappij.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 3 maart 2011 Naar boven