Gemeente Giessenlanden


Werkzaamheden tijdens het broedseizoen

Wie werkzaamheden uitvoert, heeft een gedeelte van het jaar te maken met de bescherming van broedvogels. In het broedseizoen zijn vogels extra gevoelig voor verstoring. Ze hebben al hun energie nodig voor voortplanting en het grootbrengen van de jongen. Tijdens werkzaamheden worden ze vaak ongemerkt en onbedoeld verstoord. Gevolg kan zijn dat ze definitief het nest verlaten en het broedsel mislukt.

Broedseizoen
In de Flora- en faunawet worden GEEN DATA genoemd waarop werkzaamheden wel of niet uitgevoerd mogen. Er wordt gevraagd altijd zorgvuldig te handelen. De broed/kraamtijd is daarbij de tijd waarin een soort het meest kwetsbaar is en deze periode kan dus beter ontzien worden. Deze tijd is per soort en per jaar verschillend.
In lokale APVâs of boomverordeningen worden soms wel data genoemd waarop kappen wel of niet is toegestaan. De Flora- en faunawet is echter van dezelfde orde als wanneer je onderweg door rood licht rijdt: degene die het doet krijgt de bon, ongeachte de lokale vergunning. Met een eventuele vervolging van de opdrachtgever. Een boom waarin een bewoond nest zit en deze na 15 maart en voor 15 juli kappen is dus voor de Flora- en Faunawet strafbaar, een boom kappen na 15 maart zonder nest of andere vaste rust- en verblijfplaats van een beschermde soort (alle vogels zijn beschermd!) niet.