D66

donderdag 3 maart 2011

In 't Veld: geen toespraak Paus tijdens algemene vergadering

Europarlementslid Sophie in 't Veld wil dat EP Voorzitter Jerzy Buzek zijn uitnodiging aan Paus Benedictus XVI om het Europees Parlement toe te spreken, intrekt.

Voorzitter Buzek heeft de Paus uitgenodigd om het EP toe te spreken tijdens een van de officiële vergaderingen.

Paus mag niet spreken tijdens algemene vergadering van het Parlement

Het EP Platform voor Secularisme in de Politiek (EPPSP) vindt dat de officiële zittingen van het Europees Parlement geen podium mag zijn voor speeches van religieuze leiders. Daarom heeft In 't Veld de EP voorzitter gevraagd de uitnodiging te heroverwegen. 'Het gaat mij niet om de Paus. Het Europees Parlement is een plek waar plaats is voor elke mogelijke mening, geloof of religie. Maar religieuze vrijheid is geen collectief recht, maar is een privé aangelegenheid.' Daarom vindt de politica het een verkeerd signaal dat Buzek de Paus heeft gevraagd om juist tijdens een officiële vergadering te komen spreken.

Ongepast podium

'De voltallige vergadering is een bijeenkomst waarbij ingrijpende beslissingen worden genomen voor 500 miljoen Europeanen, ongeacht hun overtuiging, geloof of religie. Het is ongepast als deze officiële bijeenkomst zou worden gebruikt als een podium voor religieuze boodschappen', aldus In 't Veld. Dagelijks worden binnen de muren van het Europees Parlement tientallen bijeenkomsten georganiseerd, waarbij iedereen zijn of haar mening kan laten horen. Sophie in 't Veld vindt dat dit alleen niet kan als het Europees Parlement in voltallige vergadering bijeen is, in haar officiële rol van wetgever.

Platform voor Secularisme

Als voorzitter van het Platform van Secularisme in de Politiek heeft Sophie in 't Veld President Buzek al meerdere malen uitgenodigd om met elkaar van gedachten te wisselen over de relatie tussen EU-instellingen en kerkelijke en niet-religieuze instanties. Tot dusver heeft Voorzitter Buzek hier geen gehoor aan gegeven.


--