Nieuw-Vlaamse Alliantie




Geen Vlaamse middelen voor Vlaamse gedetineerden in Tilburg

klok 2 maart 2011

Een vijfhonderdtal Belgische gedetineerden zitten hun straf uit in de gevangenis van het Nederlandse Tilburg. Ze verblijven in deze strafinstelling als gevolg van een akkoord tussen de Belgische federale overheid en de Nederlandse overheid. De gevangenis van Tilburg bevindt zich dezer dagen in een zware bestuurscrisis. Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) ondervroeg Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) over het gebruik van de Vlaamse welzijns- en volksgezondheidsdiensten voor de Vlaamse gedetineerden in Tilburg.

In zijn antwoord geeft de minister toe dat Vlaanderen geen partij is in het Belgisch-Nederlandse akkoord om Belgische gevangenen in Tilburg op te sluiten. Hierdoor mogen Vlaamse instellingen die in de andere federale gevangenissen belangrijke taken uitvoeren niet actief zijn in Tilburg. In België beschikken de Gemeenschappen nochtans over enkele belangrijke bevoegdheden inzake gevangenisbeleid. De bijstand aan personen is daar één van de belangrijkste van.

Een gevolg van de huidige situatie is dat de VDAB geen opleidingstrajecten kan voorzien voor Vlaamse gevangenen die hun straf uitzitten in Tilburg. Ook kunnen de bevoegde diensten geen zorgbegeleiding verstrekken. Een aantal problemen worden ter plaatse opgevangen door Nederlandse opleiders en psychiatrische begeleiders. Voor het overige wordt er volgens Vandeurzen over gewaakt dat gevangenen die in Vlaanderen in een VDAB-opleidingstraject zitten, of intensief worden begeleid, niet naar Tilburg worden overgebracht.

Marc Hendrickx stelt dat de huidige oplossing de grootste problemen verhelpt, maar het ontbreken van de regionale bevoegdhedencomponent in een federale gevangenis blijft een anomalie. Hij hoopt dan ook dat er zal worden geprobeerd om bij de eerstkomende verdragsherziening ook Vlaanderen als volwaardige verdragspartner te laten erkennen. Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien.bruyland@vlaamsparlement.be