FNV KIEM

FNV roept minister Kamp op om OPS-slachtoffers te helpen

donderdag 03 maart 2011

Op 3 maart hoort de Tweede Kamer de problemen van slachtoffers van oplosmiddelen aan. De FNV Vakcentrale maakt zich zorgen over de grote financiële nood die deze patiënten hebben vanwege hun ziekte. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Ziekte
De ziekte hebben zij opgelopen in het werk als drukker, schilder, autospuiter of tapijtlegger. Veelal werden zij in het werk onvoldoende beschermd waardoor oplosmiddelen hun verwoestende werking in de hersens konden doen. Geheugenverlies,
persoonlijkheidsveranderingen, extreme vermoeidheid en aantasting van vitale organen waren het gevolg. FNV KIEM is blij met dit initiatief.

Onherstelbare schade
Reeds in de jaren 60 was bij overheid en bedrijfsleven bekend dat OPS kon ontstaan. Desondanks ging men door met productie en verwerking ervan. De overheid stond dit oogluikend toe evenals veel werkgevers. De werknemers werden niet geïnformeerd. En hoewel de productie en het gebruik van die chemische oplosmiddelen tegenwoordig sterk is teruggedrongen en er dus nog nauwelijks nieuwe ziektegevallen bijkomen, zijn er zo'n 400 zieke werknemers die onherstelbare schade hebben opgelopen.

Financiële compensatie
FNV-bestuurder Leo Hartveld doet daarom een indringende oproep aan minister Kamp om zich sterk te maken deze zieke werknemers te helpen. `Wanneer de minister, samen met de chemische industrie kan komen tot de oprichting van een schadefonds, zou dat geweldig zijn. De komende jaren komen er waarschijnlijk slecht enkele nieuwe slachtoffers bij, dus als we uitgaan van een compensatie van 40.000 euro voor 500 slachtoffers in de komende 10 jaar, is er 20 miljoen euro nodig en kan dit ellendedossier gesloten worden. Een ellendedossier, omdat vele levens kapot zijn gemaakt. En laten we wel wezen, 20 miljoen voor deze sector over 10 jaar is echt een klein bedrag', aldus Hartveld.

Het kan volgens de FNV gerechtigheid betekenen voor deze kleine groep slachtoffers die buiten hun schuld door een falend preventiebeleid in grote problemen zijn gekomen.