GroenLinks



GroenLinks wil onafhankelijke waarheidscommissie voor slachtoffers misbruik Rooms-Katholieke kerk

Donderdag 3 maart 2011, 11:51u - Ineke van Gent
GroenLinks bepleit de instelling van een onafhankelijke waarheidscommissie voor de slachtoffers van het seksuele misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk. Slachtoffers hebben baat bij een diepgravend onderzoek in alle vrijheid en veiligheid, dat onder geen beding een schijn van partijdigheid mag hebben.

Op dit moment onderzoekt de Commissie Deetman in opdracht van de Nederlandse bisschoppen de binnengekomen meldingen van seksueel misbruik. Juist omdat deze commissie in opdracht van de bisschoppen werkt, voelen veel slachtoffers niet de vrijheid om seksueel misbruik te melden. De huidige onderzoekscommissie, onder leiding van de heer Wim Deetman, lijkt hierdoor een diepgravend onderzoek zonder een schijn van partijdigheid in de weg te staan.

GroenLinks wil daarom dat een stevige, onafhankelijke waarheidscommissie, de onderste steen boven haalt en kan toezien op de wijze waarop slachtoffers recht gedaan wordt. Nu komt het erop aan om wat er in het verleden is verhuld aan het licht te brengen en slachtoffers te ondersteunen.