Gemeente Harenkarspel


Nieuwe opvoedings-tipkrant komt uit

Heb jij realistische verwachtingen?

Het is de kunst voor ouders om een balans te vinden tussen wat je allemaal graag zou willen en wat echt realistisch is

Rachid, vader van Jasmina van 9 jaar vraagt zich af: het lijkt wel of Jasmina nu al in de puberteit is. Dat kan toch niet kloppen?

De tweede editie van de Positief Opvoeden Tipkrant wordt vanaf 14 maart in veel gemeenten in de Provincie Noord-Holland in een grote oplage verspreid. Het is een actie om ouders zoals Rachid te helpen met kleine en grote opvoedingsvragen. Belangrijkste boodschap van de Tipkrant is: Zorg dat je verwachtingen realistisch zijn. Ouders die een goede balans weten te vinden tussen wat moet en kan, zijn betere opvoeders. Aan de hand van praktische tips laten professionals van o.a. de Jeugdgezondheidszorg van de GGD Hollands Noorden en het Algemeen Maatschappelijk Werk zien hoe ouders hun zelfvertrouwen en vaardigheden vergroten waardoor zij meer kunnen genieten van de opvoeding.

De uitgave van de Tipkrant is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Noord-Holland en de gemeenten.

Waar verkrijgbaar?
De Tipkrant wordt op grote schaal gratis verspreid, zoals bij Centra voor Jeugd en Gezin, kinderopvang, peuterspeelzalen, scholen, consultatiebureaus en jeugdgezondheidszorg van de GGD, bibliotheken, huisartsen en verloskundigen. Vanaf 14 maart komen ouders en beroepskrachten de Tipkrant dus overal tegen. De krant is vanaf die datum ook te downloaden via www.positiefopvoeden.nl.

Positief Opvoeden, Triple P
Het Positief Pedagogisch Programma (Positief Opvoeden,Triple P) vergroot de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen van ouders op het gebied van opvoeden. Positief Opvoeden, Triple P helpt hierdoor problemen bij kinderen en jeugdigen te verminderen en te voorkomen.

Via de website www.positiefopvoeden.nl kunnen ouders online anoniem vragen stellen aan een opvoedadviseur en de website geeft informatie over lezingen, groepscursussen en andere activiteiten over opvoeden in hun eigen regio. De ondersteuning van ouders houdt niet op bij de website. Veel beroepskrachten van instellingen voor ouders en jeugdigen, zoals de GGD Jeugdgezondheidszorg en het Algemeen Maatschappelijk Werk die o.a. werkzaam zijn in de Centra voor Jeugd en Gezin kunnen op de manier van Positief Opvoeden, Triple P vragen van ouders beantwoorden. Dit geldt ook voor medewerkers van bijvoorbeeld MEE en Parlan, kinderopvang, peuterspeelzalen en onderwijsinstellingen. Als ouders meer hulp nodig hebben, kunnen ze ook terecht bij jeugdzorginstellingen en verschillende particuliere instellingen. Dat betekent dat ouders op dezelfde manier antwoord op hun vragen krijgen, of het nu om een klein of groot probleem gaat!

Welke instellingen werken (samen) met het programma? De instellingen die met het programma samenwerken zijn: de Jeugdgezondheidszorg en de Opvoedspreekuren van de GGD Hollands Noorden van (- 9 maanden) 0-19 jaar, Algemeen en School Maatschappelijk Werk in alle regios , MEE NoordWest-Holland, verloskundigen en welzijnswerk. Daarnaast werken andere instellingen voor jeugdzorg, jeugdhulpverlening, kinderopvang, peuterspeelzalen en onderwijs eveneens met Positief Opvoeden, Triple P. In de Centra voor Jeugd en Gezin vindt u altijd informatie over het programma.

Door op grote schaal te kiezen voor Positief Opvoeden, Triple P, kiest de provincie Noord-Holland voor een consistent jeugdzorgbeleid.

Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600