Politie Gelderland-Midden

Arnhemmers ontvangen wervingsbrief Burgernet

Publicatiedatum: 3-3-2011 13:13:18

ARNHEM - Deze week ontvangen inwoners van de gemeente Arnhem een brief van hun burgemeester met een oproep zich aan te melden voor Burgernet. Burgernet streeft naar 10.000 nieuwe deelnemers en gaat in Arnhem officieel op 1 juni 2011 van start. Met de start van Burgernet in Arnhem zijn alle 16 gemeenten van de politieregio aangesloten op Burgernet.

De gemeente Arnhem tekende eerder deze maand het convenant waarin de samenwerking tussen gemeente en politie rondom Burgernet is geregeld. Dit was het startsein voor de werving van nieuwe deelnemers. In totaal worden in Arnhem circa 88.000 brieven huis aan huis verspreid onder alle huishoudens, ondernemers en postbussen. In de brief wordt de Arnhemmers gevraagd deel te nemen aan Burgernet om zo mee te helpen verdachten van misdrijven en/of vermiste personen op te sporen. Bij de brieven zit een brochure en een aanmeldformulier. Digitaal aanmelden kan echter ook via www.burgernet.nl.

10.000 nieuwe deelnemers
Naast de huis aan huis brief worden inwoners de komende tijd ook via wervingsstands op locale evenementen geënthousiasmeerd om deelnemer te worden. Inwoners die zich al hebben aangemeld ontvangen ook de brief van de burgemeester. Die hoeven zich niet opnieuw aan te melden. De aanmeldformulieren staan niet op naam en kunnen ook door huisgenoten of bekenden worden gebruikt. Arnhem streeft naar 10.000 burgernetdeelnemers. Dit komt neer op circa 8% van de inwoners ouder dan 16 jaar.

Landelijk netwerk
Na de start in Arnhem, is de politieregio Gelderland-Midden de eerste regio in Nederland waar Burgernet helemaal is uitgerold. Landelijk zijn nu 64 gemeenten met in totaal circa 200.000 deelnemers aangesloten op Burgernet. De verwachting is dat eind 2011 Burgernet landelijk is ingevoerd in meerdere gemeenten verspreid over alle politiekorpsen en in alle meldkamers. Hierdoor ontstaat een landelijk dekkend netwerk voor de toepassing van Burgernet. Burgernet wordt ingezet bij tijdkritische incidenten als woninginbraak, straatroof, overvallen en bij vermissingen, en in niet-tijdkritische acties (preventie, aanvullend buurtonderzoek recherche). De bedoeling is dat Burgernet uiteindelijk uitgroeit tot een overkoepelende alerteringsdienst, die ook kan worden ingezet door de brandweer of GHOR. SMS-alert wordt in Burgernet geïntegreerd. Die integratie moet leiden tot een eenduidig aanbod van diensten door de Nederlandse politie onder de naam Burgernet.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053


---