Politie Brabant-Noord

Burgers en inbreker actief ingezet bij wijkcontroles nieuwe stijl

Nieuwe aanpak inbraakpreventie in Sint Oedenrode

Sint Oedenrode, 03-03-2011 o De aanpak van woninginbraken is al vele jaren een van de topspeerpunten van de regiopolitie Brabant Noord. In de opsporing wordt vaak met succes alles uit de kast getrokken om woninginbrekers achter de tralies te krijgen. Alle inspanningen onder de campagnenaam 'Samen tegen Inbrekers' ten spijt is het aantal woninginbraken toch flink gestegen. Daarom proberen we de burgers zoveel mogelijk te informeren en bewust te maken van hun eigen, zeer belangrijke rol als het gaat om het voorkomen van woninginbraken. Enkele jaren geleden startten we met het houden van wijkcontroles, waarbij al het in- en uitgaande verkeer van die wijk wordt gecontroleerd. Al snel gingen gemeentelijke preventiemedewerkers en burgervrijwilligers ons daarbij helpen. Met name die actieve wijkbewoners spelen een grote rol bij het wijzen van hun buurtgenoten op die eigen verantwoordelijkheid. Die burgers krijgen nu een nog actievere rol.

Burger mee op wijksurveillance

De politie van het team Schijndel heeft woensdagavond "gesurveilleerd" met de inzet van geselecteerde burgervrijwilligers in Sint Oedenrode waar het inbraakcijfer hoog is. Onder supervisie of samen met politiemensen surveilleren zij te voet, op de fiets of misschien zittend op een bankje zowel opvallend als onopvallend in een wijk. Hun primaire taak is het signaleren van inbraakgevoelige situaties bij woningen en herkennen van verdachte situaties. Zij weten welke auto er niet in de straat thuishoort of wie er misschien op vakantie is. De burgersurveillanten zijn gekoppeld aan of staan in directe verbinding met politiemensen in de buurt.

Wijkcontroledag 2 maart

Tijdens deze dag werden in de wijk Vogelenzang op de nieuwe manier controles gehouden. Totaal werden bij de controle 17 politiemensen ingezet, geassisteerd door 4 burgervrijwilligers en de BOA van de gemeente. Ook was er een ex-inbreker uitgenodigd om vanuit zijn expertise mee te kijken.

Tussen 18.45 en 21.00 uur ging men in groepjes de wijk in om te controleren of woningen en auto's op slot waren. Dat gebeurde bij 196 woningen en 143 auto's. Hieronder enkele toch wel verontrustende cijfers:

· Het lukte in 25 woningen om via de achterzijde binnen te komen zonder dat de bewoners dit in de gaten hadden. Aan de achterzijde was de deur niet afgesloten terwijl de bewoners boven waren

· 40 keer werden de agenten en burgervrijwilligers pas opgemerkt toen ze even in de achtertuin stonden. De poort of garagedeur was niet afgesloten.

· De "surveillance" trof 18 niet afgesloten auto's aan, in enkele auto's lagen waardevolle spullen. Eén auto stond met draaiende motor terwijl er langere tijd niemand bij kwam.

De meeste mensen schrokken van het feit dat men zo makkelijk de woning binnen konden komen terwijl zij boven waren. Ook viel het op dat in een woning de kinderen alleen thuis waren terwijl de woning en de auto niet afgesloten waren. Zelfs in een woning waar al eerder ingebroken was kon de surveillance zo naar binnen lopen. Ook was er een alarmsysteem uitgezet omdat het ook op de wind reageerde.

De politie kijkt terug op een geslaagde actie. De reacties zijn positief. De bewoners waren bereid te luisteren naar het advies van de agenten of de ex-inbreker. Het was iedereen duidelijk dat de politie nog zoveel kan doen maar als de mensen zelf niet de nodige simpele maatregelen nemen het onbegonnen werk is. We moeten het samen doen.

Inbraken in deze wijken

In de maanden januari en februari werden in Sint Oedenrode 23 woninginbraken gepleegd. In dezelfde periode van het vorige jaar waren dat er 4.

Oproep aan inwoners

De politie doet ook een oproep aan alle inwoners om mee te helpen bij het voorkomen van woninginbraken. Bewoners worden opgeroepen verdachte personen, vreemde autos of situaties die zij niet vertrouwen direct te melden bij de politie via 112.

Daarnaast kunnen burgers preventieve maatregelen nemen zoals het zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en de woning goed afgesloten achterlaten als zij weggaan. Voor tips en informatie over het offensief in de strijd tegen woninginbrekers kunt u terecht op de speciale website www.samentegeninbrekers.nl.