Belgische Federale Overheid


LIBIË - uitvoering van de VN en Europese sancties

Datum: 03 maart 2011

Na de adoptie van resolutie 1970 in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Europese Unie sancties beslist ten aanzien van Kolonel Kadhafi en zijn omgeving evenals personen die betrokken waren bij de ernstige schendingen van de mensenrechten in Libië. Vandaag zijn het nodige Europese besluit en de uitvoeringsverordening gepubliceerd. Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verwelkomt de snelle en kordate reactie van de internationale gemeenschap op de ontoelaatbare misdaden die begaan werden door de Libische regering en ordestrijdkrachten.

De 27 lidstaten van de EU zijn overeengekomen de door de VN besliste sancties (reisverbod, bevriezen van tegoeden en wapenembargo) uit te breiden met autonome Europese maatregelen. In totaal worden 26 personen getroffen door het reisverbod en de bevriezing van tegoeden (zie de lijsten in bijlage van Besluit 137/2011 van 28 februari 2011). Bovendien werd het wapenembargo uitgebreid tot uitrusting die voor interne repressie zou kunnen worden gebruikt (zie bijlage 1 van Verordening 204/2011 van 2 maart 2011).
Van zodra deze maatregelen werden beslist heeft Buitenlandse Zaken alle nodige stappen ondernomen om de onmiddellijke en efficiënte implementering te garanderen door de bevoegde Belgische overheden - zowel de federale als regionale overheden. Alle nodige maatregelen werden ondertussen genomen door de Belgische instanties. Steven Vanackere zal er met de medewerking van de administratie van Buitenlandse Zaken over waken dat de VN- en EU-sancties op een rigoureuze manier worden toegepast in ons land.


- Bevoegde Belgische instanties


- Andere referentiedocumenten van de EU