Nieuw-Vlaamse Alliantie




Hervorming whereabouts klaar: klantvriendelijk en efficiënt

klok 3 maart 2011

Vandaag stelde Vlaams minister van Sport Muyters in de commissie van het Vlaams Parlement de hervorming van de whereabouts voor. Het nieuwe systeem blijft even performant als het oude, maar de opdeling in verschillende categorieën maakt het veel klantvriendelijker en logischer. Bovendien slaagde minister Muyters er in om al zijn collega's in België achter dit nieuwe systeem te scharen.

De whereabouts moeten de dopingcontrole in staat stellen om controles uit te oefenen buiten competitie. Veel sporters trainen immers op wisselende plaatsen, dus werd er wereldwijd via de World Anti Doping Association (WADA) afgesproken om sporters te laten aangeven waar ze aangetroffen kunnen worden. Sporters geven binnen een tijdslot van twee uur aan waar ze één uur per dag gevonden kunnen worden voor een controle. Tot vandaag moesten ongeveer 700 Vlaamse sporters elke dag aan deze verplichting voldoen.

Vlaams minister van Sport Muyters deelt de sporters voortaan op in vier categorieën, gebaseerd op de dopinggevoeligheid van de sport en de internationale prestaties van de sporters:
* Categorie A: elitesporters en dopinggevoelige Olympische disciplines
+ Deze sporters moeten voldoen aan alle WADA-verplichtingen en vullen elke dag whereabouts in
* Categorie B: individuele sporters die op gemakkelijk lokaliseerbare plaatsen trainen
+ Deze sporters geven hun gewoonlijke trainingschema door en moeten slechts de afwijkingen melden aan de dopinginstantie
* Categorie C: Olympische ploegsporten
+ Een ploegverantwoordelijke mag alle gegevens invullen
* Categorie D: sporten die niet dopinggevoelig zijn buiten competitie
+ Deze sporters moeten geen verblijfsgegevens invullen

Door deze hervorming wordt de groep die elke dag verblijfsgegevens moet invullen teruggebracht naar ongeveer 170, wat in overeenstemming is met de internationale gemiddelden. Minister van Sport Muyters: "De basis blijft voor mij heel duidelijk: doping mag nooit getolereerd worden en de dopingcontrole moet maximaal haar werk kunnen doen. Maar we moeten de sporters het leven administratief ook niet zuur maken. Ik denk dat we nu een systeem hebben dat voor iedereen verdedigbaar is én dat ook voldoet aan de WADA-regels."

Ook aan de bestraffing werd gesleuteld. "Voor de categorieën B, C en D voeren we nu bij een eerste overtreding van de verblijfsgegevens een administratieve sanctie in: ze verhuizen naar categorie A en moeten dus elke dag aan de whereabouts-verplichting voldoen", zegt minister Muyters. Vanaf daar blijft de huidige regeling bestaan: drie overtredingen leiden tot een schorsing. "Maar ook voor Categorie A hebben we het afgelopen jaar niet stil gezeten", vult Muyters nog aan, "we organiseren infosessies voor sporters en entourages, sporters kunnen invullen via mail, sites of zelfs sms. We versturen waarschuwingsms'jes naar de sporters als de vervaldag in zicht komt. We bellen hen op. Op vraag begeleiden we hen... We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze topsporters deze internationaal verplichte administratieve handeling toch correct zouden uitvoeren."

De nieuwe regeling werd opgesteld in overleg met het BOIC en de sportfederaties. Ook het WADA sprak zich in een brief aan minister Muyters positief uit over deze hervorming. Bovendien slaagde minister Muyters er ook in om zijn collega's van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en Brussel achter de hervorming te scharen. Auteur(s): Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Contactinfo:

Thomas Pollet, woordvoerder van minister Philippe Muyters E-post: thomas pollet vlaanderen be