De Nederlandse Bank

DNBulletin

Beheerst beloningsbeleid voor alle medewerkers financiële onderneming

Datum 3 maart 2011

Banken, verzekeraars en beleggingsondernemingen zijn sinds begin dit jaar verplicht het beheerste beloningsbeleid uit te breiden van de Raad van Bestuur naar alle medewerkers van de onderneming. Het beloningsbeleid moet gestoeld zijn op de daadwerkelijke prestaties over een langere termijn. Dit uitgangspunt staat aan de basis van de Regeling Beheerst beloningsbeleid ('de Regeling') waaraan financiële ondernemingen per 1 januari 2011 moeten voldoen. Deze Regeling van DNB bevat de eisen waaraan het beloningsbeleid van financiële ondernemingen moet voldoen om de risico's van variabele beloningen te beheersen. Bij de uitvoering van haar toezicht signaleert DNB tegelijkertijd dat financiële ondernemingen nog moeite hebben een beheerst beloningsbeleid vast te stellen voor de gehele onderneming, dus voor alle medewerkers en voor alle entiteiten binnen de groep.

Risicobeheersing basis voor beloningsbeleid

Variabele beloningen kunnen voor prikkels zorgen waardoor medewerkers ongewenste risico's nemen. Risicobeheersing is dan ook belangrijk uitgangspunt van een beheerst beloningsbeleid. Dit wordt bereikt door de werknemer te belonen voor zijn daadwerkelijke prestatie op de langere termijn. 'Daadwerkelijk' betekent dat de kosten van genomen risico's moeten worden meegenomen bij de beoordeling van de prestatie. De variabele beloning moet in alle fasen van het beloningsproces worden afgestemd op de risico's. Dus van het vaststellen van prestatiecriteria tot en met de uitbetaling van de variabele beloning. Hierbij gelden niet voor iedereen dezelfde eisen.

De Regeling verlangt van financiële ondernemingen dat zij die medewerkers identificeren die activiteiten uitoefenen die materiële invloed hebben op het risicoprofiel van de onderneming (de zgn. 'identified staff'). Dat zijn in ieder geval de Raad van Bestuur, het senior management en controlefuncties. Maar ook functies en activiteiten in business units (financial markets, verkoop van polissen of hypotheken, IT) kunnen het risicoprofiel materieel beïnvloeden. Voor medewerkers in deze functies en activiteiten moeten specifieke maatregelen genomen worden om de risico's van variabele beloningen te beheersen, zoals eisen aan prestatiecriteria, voorwaardelijk toekennen van variabele beloning en de vorm van uitbetaling. Omdat niet elke functie of activiteit in dezelfde mate het risicoprofiel beïnvloedt, kunnen de specifieke eisen proportioneel worden toegepast. Zo kan bijvoorbeeld bij de lagere risico-functies of activiteiten voor de spreiding van de variabele beloning over meerdere jaren worden uitgegaan van de minimum periode (3 jaar), terwijl bij hogere risico-functies een langere periode passend is.

Regeling uiterlijk 31 maart verwerkt in beloningsbeleid

De Regeling is een belangrijke stap in de wet-en regelgeving over variabele beloningen en omvat alle heersende (inter)nationale normen en regels. Zoals de sinds 2009 bestaande Financial Stability Board (FSB)- en DNB/Autoriteit Financiële Markten (AFM) Principes, de beginselen van de recente Europese Capital Requirement Directive; en de internationale interpretatie hiervan, die het Committee of European Banking Supervisors in haar Guidelines on Remuneration Policies and Practices heeft vastgelegd, en de principes van de International Association of Insurance Supervisors. De Regeling is bindend voor financiële ondernemingen om een level playing field tussen ondernemingen te bewaken.

DNB heeft de Regeling op 24 december 2010 gepubliceerd. Financiële ondernemingen lijken daarom een korte implementatietijd te hebben gehad. Maar het merendeel van de beginselen van de Regeling is gelijk aan de FSB Principes en implementation standards en de DNB/AFM Principes en good practices, waaraan de financiële ondernemingen al sinds 2009 aan moeten voldoen. Financiële ondernemingen die op 1 januari 2011 met de FSB en DNB Principes compliant waren, hoeven hun beloningsbeleid op nog maar enkele punten te wijzigen. Bijvoorbeeld op de voorwaarde dat bepaalde werknemers 50% van hun direct uitgekeerde en hun voorwaardelijk toegekende variabele beloning in aandelen of soortgelijke financiële instrumenten moeten ontvangen. Omdat het opzetten van zo'n uitkeringssysteem enige tijd vergt, krijgen financiële ondernemingen tot 31 maart 2011 de tijd. Op die datum verwacht DNB van de financiële ondernemingen dat zij hun beloningsbeleid hebben aangepast aan de eisen van de Regeling.

Beloningsbeleid voor hele onderneming

Voor het vaststellen van de 'identified staff'moet een onderneming onderzoeken welke activiteiten van de onderneming het belangrijkst zijn voor het risicoprofiel. Bij de activiteiten die een groter aandeel in het risicoprofiel van de onderneming vertegenwoordigen, is het van belang de risico's die uit beloningen voortvloeien nog beter te beheersen. Want als een medewerker die een functie heeft binnen zo'n activiteit door de variabele beloning onverantwoorde risico's neemt, kan dit grote(re) gevolgen hebben voor de financiële onderneming. Dit geldt niet alleen voor medewerkers in de top van de onderneming, maar ook lager in de organisatie. DNB signaleert dat financiële ondernemingen tot voor kort vooral aandacht hadden voor de beloningen in de top van de onderneming.

Als er sprake is van een groep, dient de moederonderneming een beloningsbeleid voor de gehele groep vast te stellen. De besluitvormingsprocessen en risicobeheersmaatregelen gelden dan ook voor dochterondernemingen (ook in het buitenland). Momenteel hebben deze nog vaak een eigen, lokaal beleid. Lokale wetgeving of lokaal hogere salarisniveau's zijn echter geen sta in de weg voor het vastleggen van beginselen voor de governance en risicobeheersing op groepsniveau.

Regeling strikter dan zelfregulering

Naast de Regeling bestaat er voor banken en verzekeraars ook zelfregulering. In de Code Banken en Code Verzekeraars zijn ook bepalingen opgenomen over beloningen. Op enkele punten zijn de bepalingen en uitgangspunten gelijk aan de Regeling (bijvoorbeeld dat de prestatiecriteria moeten worden vastgesteld op het niveau van de onderneming, de business unit en het individu). De Regeling is echter strikter omdat soms meer concreet wordt aangegeven hoe de uitgangspunten moeten worden ingevuld. De Regeling bevat ook enkele verdergaande eisen, zoals de taak van de control functies, de malus, vorm van uitbetaling en transparantievereisten. Compliance met de genoemde codes leidt dus niet automatisch tot compliance met de Regeling.

Toezicht na 31 maart

In aanvulling op het bestaande toezicht heeft DNB aangekondigd na 31 maart 2011 risicogebaseerd te gaan onderzoeken of financiële ondernemingen de nieuwe Regeling goed hebben geïmplementeerd. De nadruk ligt daarbij op de opzet van het beloningsbeleid van ondernemingen. Daarnaast voert DNB een update uit van het beloningsonderzoek uit 2009. DNB rapporteert hier eind 2011 geaggregeerd over.

Meer over Economie

+ Flexibele arbeidsmarkt beperkt gevolgen crisis + De Chinese invloed in Europa: enter the dragon? + Nieuw model voor economische voorspellingen + Inflatieverwachtingen voor eurozone stevig verankerd + Banken versoepelen kredietnormen voor bedrijven