Gemeente Binnenmaas

Hoeksche Waard is fijn woongebied

03-03-2011

Om ondermeer inzicht te krijgen in de woon- en verhuiswensen in de Hoeksche Waard, is onlangs een onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW) en woningcorporatie HW Wonen.

De gemeenten en HW Wonen gebruiken de informatie om een zo goed mogelijk regionaal woningbouwprogramma te maken. Betere keuzes kunnen hierdoor ook gemaakt worden bij diverse woningbouwprojecten.

Opvallende uitkomst is dat de Hoeksche Waard vooral fijn is om te wonen vanwege de aantrekkelijke woonomgeving. Daarnaast blijkt dat de inwoners van de Hoeksche Waard een sterke binding met het gebied hebben. De Hoekschewaarder blijft graag in de regio wonen en het liefst ook nog in de eigen gemeente. Verder blijkt de huidige woningvoorraad niet geheel aan te sluiten op de woonwensen. Zo is vooral de vraag naar seniorenwoningen erg hoog en groter dan het aanbod. Niet altijd willen senioren als ze verhuizen een seniorenappartement sommigen willen een seniorenwoning. Bijna alle jongeren (85%) prefereren een koop boven een huurwoning. Deze woningen zijn ruim voorradig, maar van belang is dat deze ook beschikbaar komen, bijvoorbeeld door de oudere bewoners de kans te bieden te verhuizen waardoor de goedkopere eengezinswoning vrijkomt. Zaak is dus dat de juiste woningen worden gebouwd in de Hoeksche Waard, zodat de doorstroming op de woningmarkt op gang komt en alle doelgroepen voldoende aan bod komen. De veranderende vraag op de woningmarkt kan er in de toekomst wel toe leiden dat er een overschot komt aan eengezinswoningen (met name rijtjeswoningen) op de woningmarkt. Dit zou opgevangen kunnen worden door het voor mensen van buiten de Hoeksche Waard makkelijker te maken zich binnen de vijf gemeenten te vestigen.

Het woningbehoeftenonderzoek werd digitaal en telefonisch uitgevoerd door middel van een enquête. Een goed beeld werd verkregen doordat uit diverse doelgroepen (jongeren, gezinnen, senioren) aan het onderzoek werd deelgenomen. Als dank voor deelname werden cadeaubonnen verloot onder de deelnemers. De prijswinnaars hebben hun cadeaubon inmiddels ontvangen.

U kunt het onderzoek hier inzien:

* Rapportage Woningbehoefte onderzoek in de Hoeksche Waard download

Zie het origineel