Groen!

Opheffing bankgeheim: eerste stappen onder druk van groenen

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 3 maart 2011 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Groen! en Ecolo zijn verheugd dat de opheffing van het bankgeheim eindelijk werd gestemd in de Commissie Financiën - voorgezeten door kamerlid Muriel Gerkens (Ecolo). De groenen hebben de andere partijen maandenlang onder druk gezet om het bankgeheim aan te pakken. Gisteren werd na urenlang debatteren in de Commissie Financiën een meerderheid gevonden voor een compromis dat elementen van diverse wetsvoorstellen incorporeert.

Groen en Ecolo pleiten al lang voor een opheffing van het bankgeheim bij vermoeden van fraude, uiteraard met aandacht voor de bescherming van de privacy van belastingplichtigen. Het unieke voorstel van Groen! en Ecolo om een centrale databank op te richten waarin alle bankrekeningen vermeld staan, werd goedgekeurd. Met dit instrument weet de fiscale controleur tot welke bank hij zich kan wenden om informatie op te vragen als hij fraude vermoedt, terwijl toch de nodige filters ingebouwd zijn om de privacy te garanderen.

Vandaag werd een belangrijke stap voorwaarts gezet. Het centrale register en de eenvoudige procedure zijn belangrijke verwezenlijkingen die centraal stonden in het voorstel van Groen! en Ecolo. Meyrem Almaci, Kamerlid Groen!: "Maar niet het volledige compromis kan ons bekoren. De opheffing van het bankgeheim koppelen aan een nieuwe procedure van minnelijke schikking is een totaal verkeerd signaal. Na twee eerdere golven van fiscale amnestie en een jarenlange permanente regularisatie van zwart geld aan spottarieven, kunnen fraudeurs alweer aan een veroordeling ontsnappen. Doordat miljoenenfraudeurs aan belastingen ontsnappen, wordt bovendien de belastingsfactuur voor de eerlijke betaler hoger. Dat is een slag in het gezicht van al wie jaar na jaar netjes alle heffingen betaalt."

Groen! en Ecolo roepen minister van Financiën Didier Reynders (MR) op om snel de oprichting van de gegevensbank te verwezenlijken. "Nu er 1 punt van de Onderzoekscommissie Grote Fiscale Fraude in wetgeving werd omgezet, is het hoog tijd om de 107 andere aanbevelingen aan te pakken. Voor Groen! zijn de speculantentaks en de regulering van de financiële sector de volgende prioriteiten," besluit Almaci.