Voedsel en Waren Autoriteit

http://www.vwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2012085

NVWA legt exportverzamelplaats voor runderen stil

Nieuwsbericht nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit | 03 maart 2011

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft alle werkzaamheden op een exportverzamelplaats van runderen in de provincie Noord-Brabant per 2 maart 2011 stilgelegd. Het bedrijf heeft een valse blauwtongvaccinatieverklaring afgegeven voor dieren die bedoeld waren voor export naar Polen. Om effectief te zijn, moet een vaccinatieschema tegen blauwtong uiterlijk 2 weken voor export afgerond zijn. Diverse ontvangende landen eisen bij binnenkomst een immuniteitsgarantie die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.

De nVWA doet een nader onderzoek naar de omvang van de illegale exporten. De uitvoer van de dieren vond plaats in opdracht van een Belgische exporteur. Zowel de Poolse al de Belgische autoriteiten zijn op de hoogte gebracht. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek, informeert de nVWA meer EU-lidstaten.

Onderzoek gestart
Het verzamelcentrum was onder de bijzondere aandacht van de nVWA gekomen nadat bij een dossiercontrole bleek dat het bedrijf eerder dit jaar ook een valse vaccinatieverklaring heeft afgegeven aan een dierenarts van de nVWA.

Hoe het proces moet verlopen
Runderen worden door een praktiserend dierenarts gevaccineerd volgens een bepaald schema. De practicus stelt de Gezondheidsdienst voor dieren (GD) op de hoogte van de uitgevoerde vaccinaties. De GD geeft vervolgens een vaccinatieverklaring af bij export als het land van bestemming immuniteit eist. Een dierenarts van de nVWA geeft voor een export een gezondheidscertificaat af nadat is vastgesteld dat de runderen aan alle (gezondheids-)eisen voldoen. De exploitant van het verzamelcentrum is er verantwoordelijk voor dat de dierenarts die de keuring van de runderen uitvoert, beschikt over de juiste documenten. Als een importland bepaalde vaccinaties voor runderen verplicht stelt, dan dient de vaccinatieverklaring van de GD overlegd te worden. De exploitant van betreffende verzamelcentrum heeft zich niet aan deze verantwoordelijkheid gehouden en is daarom stilgelegd.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46, consumenten en bedrijven kunnen bellen met: 0800-0488.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.