Gemeente Breda

Intentieovereenkomst energievoorziening Claudius Prinsenlaan De Gemeente Breda is een intentieovereenkomst aangegaan met de Stichting Amphia, Avans Hogeschool, HEJA Projectontwikkeling B.V., het Ministerie van Defensie, Essent Local Energy Solutions en de Stichting WonenBreburg. Daarin spreken deze partijen af om zes deelonderzoeken te laten uitvoeren om tot duurzame energievoorziening te komen in het gebied rond de Claudius Prinsenlaan. De overeenkomst is op donderdag 3 maart ondertekend.

Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur: "We streven ernaar om in 2044 een volledig klimaatneutrale stad te worden. We willen met maatschappelijke partners in de stad afspraken maken over hoe we dat kunnen bereiken. Ik ben blij dat we met deze intentieovereenkomst weer een flinke stap zetten om tot gebruik van duurzame energie te komen."

Ondanks de economische crisis worden in en rond de Claudius Prinsenlaan nog een aantal ontwikkelingen voorzien zoals de uitbreiding van het Amphia Ziekenhuis. Voor die ontwikkelingen is een energievisie opgesteld. Hieruit blijkt dat deze zó kunnen plaatsvinden dat de doelstellingen uit het Bredase klimaatbeleid (`Steek positieve energie in het klimaat') worden gehaald en dat ze op den duur CO2-neutraal zijn.
De energievisie moet verder worden uitgewerkt; hiervoor moet nog verder onderzoek plaatsvinden. Voor deze uitwerking heeft de gemeente een subsidie ontvangen van EUR 85.000,00 uit gelden van het landelijke Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden (IKS). Voorwaarde voor deze subsidie is dat de partijen gaan samenwerken en tijd investeren in dit project. Deze samenwerking wordt geregeld in de intentieovereenkomst.

Zaken die onder meer worden onderzocht zijn:

- de toepassing van Warmte- en koudeopslag (WKO);
- het opstellen van een bodemmasterplan voor WKO, om er voor te zorgen dat de ondergrond efficiënt kan worden gebruikt;
- onderzoek naar een duurzame energiecentrale (zonnepanelen, windenergie, warmtekrachtkoppeling en biomassavergisting);
- onderzoek naar verdere verduurzaming van de stadsverwarming;
- onderzoek naar de mogelijkheden van aansluiting van bestaande gebouwen in het gebied rond de Claudius Prinsenlaan op een duurzame energievoorziening.

Als deelnemende partijen besluiten dat een of meerdere vormen van energievoorziening ruimtelijk, maatschappelijk en financieel-economisch uitvoerbaar zijn, willen zij met elkaar afspraken maken over de verdere uitwerking en aanbesteding.
Breda, 3 maart 2011