Stadsdeel Amsterdam Zuidoost

maakt nieuwe mandir mogelijk

---

Stadsdeel Zuidoost maakt nieuwe mandir mogelijk

3 maart 2011

Sinds medio jaren '90 is het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuidoost permanent in gesprek met de verschillende Hindoeïstische stromingen om te komen tot de bouw van een gebedshuis waarvan de verschillende stromingen gezamenlijk gebruik kunnen maken. Om te onderzoeken hoe het draagvlak voor samenwerking kan worden bevorderd, heeft het dagelijks bestuur een externe informateur aangesteld.

De wens van het stadsdeel is dat de nieuw te bouwen mandir een sociaal culturele voorziening wordt die toegankelijk is voor de diverse religieuze stromingen binnen de hindoe geloofsgemeenschap in het stadsdeel.

In het voorjaar van 2010 heeft het stadsdeel de procedure afgerond om te kunnen toewerken naar één enkele gronduitgifte voor de bouw van de mandir. De bereidheid tot samenwerking binnen de hindoeïstische gemeenschap is voor de realisatie van de mandir van fundamenteel belang. De gesprekken hebben tot dusver niet geleid tot het gewenste resultaat. Daarom laat het dagelijks bestuur nader onderzoeken hoe het draagvlak voor de samenwerking tussen de verschillende hindoeïstische groeperingen kan worden bevorderd.

In februari is besloten om een externe informateur aan te stellen die zal onderzoeken of er voldoende draagvlak binnen de hindoe geloofsgemeenschap is om te komen tot een gemeenschappelijke mandir. De heer prof. G.J. Borger is bereid gevonden deze functie te vervullen. Zijn uitgebreide kennis en bestuurlijke ervaring komen binnen het informatieproces goed van pas.

De heer Borger opereert gedurende het informatieproces geheel onafhankelijk van het stadsdeel. De verwachting is dat de informateur medio april 2011 een eindrapportage met zijn bevindingen aan het dagelijks bestuur zal voorleggen.

---