GroenLinks

Kraakverbod onhoudbaar

Donderdag 3 maart 2011, 16:34u - Linda Voortman
* justitie

* Kamervragen

* kraakverbod

* kraken

Volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is het kraakverbod onhoudbaar geworden. Woensdag 2 maart deed de rechtbank Utrecht een uitspraak die ontruiming van gekraakte panden bij leegstand zo goed als onmogelijk maakt. Na invoering van de Wet Kraken en Leegstand eind 2010 zijn er al zo'n tientallen rechtszaken gestart. Voortman stelt hierover schriftelijke vragen aan minister Donner van Binnenlandse Zaken.

Voortman: "Het kraakverbod komt totaal niet uit de verf en dat is voor GroenLinks geen verrassing. De wet was bij aanname al een dode letter. Het laat de echte problemen van leegstand liggen en criminaliseert onnodig mensen."

Krakers krijgen van het OM een ontruimingsbesluit dat zij zelf weer kunnen laten toetsen door een rechter. Uit de verschillende rechterlijke uitspraken die zijn gedaan komt naar voren dat de belangen van de eigenaar tegen die van de krakers moeten worden afgewogen. Rechters geven hiermee aan dat een eigenaar de plicht heeft om leegstand van zijn eigendom tegen te gaan. Verzuimt een eigenaar deze plicht dan weet hij dat leegstand niet per definitie meer een reden voor ontruiming is, aldus Voortman.

Schriftelijke vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan minister Donner van Binnenlandse Zaken over een ontruimverbod van een kraakpand in Utrecht

1. Hebt u kennis kunnen van de rechterlijke uitspraak op 2 maart 2011 van de rechtbank Utrecht inzake het ontruimverbod wegens ontbrekende belangenafweging?

2. Wat is uw reactie op deze rechterlijke uitspraak ook in relatie tot de Wet Kraken en Leegstand?

3. Deelt u de mening dat met deze rechterlijke uitspraak er jurisprudentie is ontstaan die ontruiming van een kraakpand verbied bij leegstand? Zo nee, waarom niet?

4. Deelt u de mening dat met deze jurisprudentie de Wet Kraken en Leegstand juridisch onhoudbaar is geworden? Zo nee, waarom niet?