CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

CIDI-bijeenkomst: is er een democratische lente in de Arabische wereld?

vr 04-02-2011

Schokkende beelden uit Egypte vallen meer op in het nieuws, maar ook elders in de regio rommelt het. Er zijn demonstraties in Jordanie, Jemen en Algerije, en pogingen demonstraties te organiseren in Syrie en Sudan. Op 3 maart gaat Sylvain Ephimenco voor CIDI in Amsterdam in op de vraag: Is er een democratische lente in de Arabische wereld? Intussen is het moeilijk te zeggen waar dit heengaat en wat de gevolgen kunnen zijn voor Israel.
Welke regering Mubarak ook opvolgt, zij moet het 32-jarige vredesverdrag met Israel opzeggen, zei een van de Egyptische voormannen van de Moslim Broederschap donderdag. In Israel wordt er ernstig rekening mee gehouden dat dit zal gebeuren.

In Jordanie, het enige andere land in de regio dat een vredesverdrag sloot met Israel, werd al gezegd dat het `moeilijk' zou zijn dit verdrag te handhaven als het Egyptische wordt opgezegd. Koning Abdullah II probeert Egyptische toestanden te voorkomen door voor het eerst in tien jaar te spreken met de Moslim Broederschap en door beloftes om de corruptie aan te pakken. Ook is er een nieuwe premier. Vrijdag demonstreerden enkele honderden tegen diens nieuwe regering, maar de leider van de oppositie zei dat hij deze een kans wilde geven. Het was de kleinste demonstratie in Amman in weken.

In Syrie bleef het vooralsnog rustig. Activisten riepen via Facebook op tot demonstraties, maar vrijdagmiddag was daar nog geen gevolg aan gegeven.
In Jemen gingen demonstranten donderdag de straat op voor een `dag van woede' tegen de regering, maar president Ali Abdullah Saleh had de dag daarvoor al beloofd dat hij zich in 2013 niet herverkiesbaar zal stellen en ook zijn zoon niet naar voren zal schuiven. De tamelijk vreedzame demonstranten eisten niet zijn vertrek, wel hervormingen. Toch opende bij een van de deonstraties de politie het vuur en gebruikte zij traangas.
Ook in Algerije deed de regering beloftes om spanningen te bezweren. De al 19 jaar geleden uitgeroepen noodtoestand zou `zeer binnenkort' opgeheven worden.
Ook in Sudan wordt nu via Facebook opgeroepen tot vreedzaam protest. De organisatoren eisen meer rechten, maar brachten nog weinig mensen op de been.
Intussen heeft in Tunesie, waar het allemaal begon, de leider van de Islamististen gezegd dat zijn partij geen kandidaat zal stellen voor presidentsverkiezingen. De partij wil wel deelnemen aan parlementaire verkiezingen.

Of dit alles zal leiden tot een democratische lente in de Arabische wereld, blijft de vraag.
De bekende publicist Sylvain Ephimenco zal op 3 maart in Amsterdam op deze vraag ingaan in een bijeenkomst die door CIDI wordt georganiseerd. Toegang tot deze avond, waarop de CIDI-scriptieprijs zal worden uitgereikt, is gratis. Belangstellenden kunnen zich opgeven via cidi@cidi.nl: zie voor meer informatie over deze avond de CIDI-agenda, binnenkort op deze website.