Ingezonden persbericht

Aon Benfield lobbyt voor eenvoudiger goedkeuringsproces interne modellen in Solvency II

Voorstel stelt meer (her-)verzekeraars in staat kapitaalstrategie te optimaliseren

Rotterdam, 3 maart 2011 ­ Risico's van natuurrampen moeten eenvoudiger in kaart kunnen worden gebracht. Dit zorgt voor een gelijk speelveld tussen kleinere en grotere verzekeraars en maakt aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk. Hiervoor pleit Aon Benfield, de wereldwijde herverzekeringsmakelaar van Aon Corporation.

In het huidige Solvency II hebben verzekeraars de mogelijkheid om bij de inventarisatie van de risico's van natuurrampen ofwel een standaard scenariobenadering te gebruiken, of een gedeeltelijk intern model te ontwikkelen. Die tweede mogelijkheid staat bekend als het Internal Model Approval Process (IMAP). Door het interne model kunnen (her-)verzekeraars profiteren van de hoogwaardige data die marktmodellen gebruiken om natuurrampen te berekenen. De uitkomsten hiervan vormen een logische basis voor overeenkomstige kapitaalvereisten voor solvabiliteit.

Duur en bezwaarlijk
Het goedkeuringsproces voor een gedeeltelijk intern model kan echter duur en bezwaarlijk zijn voor zowel de regelgevers als de (her-)verzekeraars. Vooral kleinere (her)verzekeraars beschikken volgens de QIS 5 (Quantitive Impact Study)- regelgeving niet over de juiste middelen. Dit kan ertoe leiden dat sommige (her-)verzekeraars zich aan de vereenvoudigde standaardformule zouden moeten houden, ook al leidt dit tot incorrecte kapitaalvereisten. De standaardformule houdt namelijk geen rekening met de verbeteringen in catastrofemodellen gedurende de afgelopen 15 jaar, zoals een grotere locatiespreiding, een hogere differentiatie qua bezetting of de constructiewijze.

Aon Benfield lobbyt bij de European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) voor wijziging van het huidige proces. Hierdoor moeten meer (her-)verzekeraars kunnen profiteren van de voordelen van het gedeeltelijk interne model. Aon Benfield stelt een vereenvoudigd goedkeuringsproces voor dat is gericht op datakwaliteit, benchmarking en het interne proces. Het is voor de verkopers van catastrofemodellen veel efficiënter om regelgevers eenmalig te voorzien van informatie over de modelveronderstellingen. Ook hoeft de technologie maar eenmaal bekrachtigd te worden, in plaats van verzekeraars telkens dit proces te laten doorlopen. De testen voor het goedkeuren van een intern model voor natuurrampen blijven gewoon van kracht.

Standaarddocumenten van de marktmodellen die zijn opgenomen in het totale goedkeuringsvoorstel, geven aan op welke manier het ontwerp en de parametrisatie van het natuurrampenmodel aan de vereisten van Solvency II moet voldoen. Zo hoeven verzekeringsmaatschappijen zich alleen maar te richten op de vereiste data-input en het verstrekken van informatie over de manier waarop het gekozen model van toepassing is op hun bedrijf.

Profiteren
Het voorstel van Aon Benfield is in overeenstemming met het verzoek van de Europese Commissie aan EIOPA om de vereisten van Solvency II te vereenvoudigen. Dit kan leiden tot een win-winsituatie voor zowel de regelgevers als voor de branche.

Paul Miller, hoofd International Catastrophe Management bij Aon Benfield Analytics, zegt: "De zone data van CRESTA (Catastrophe Risk Evaluation and Standardizing Target Accumulations) werden vijftien jaar geleden veel toegepast bij berekeningen, maar nu gebruiken de meeste verzekeraars en herverzekeraars veel meer gedetailleerde data. De standaardformule van Solvency II houdt geen rekening met deze ontwikkeling. Zo krijgen (her-)verzekeraars een hoger risicoprofiel en worden er hogere kapitaalvereisten gesteld. Ons nieuwe voorstel aan EIOPA maakt effectiever risicobeheer en adequatere keuzes voor herverzekeringsstrategieën mogelijk."

Marc Beckers, hoofd Aon Benfield Analytics voor Europa, Midden-Oosten en Afrika voegt toe: "Samen met klanten en regelgevers hebben we bedacht wat voor verzekeraars en herverzekeraars de beste manier is om hun risico's inzichtelijk te maken. Ook hebben we nagedacht over de optimale manier om hun standpunten tegenover regelgevers te bekrachtigen en te kunnen profiteren van een gedeeltelijk intern model. Naast deze doelstellingen zorgt de voorgestelde vereenvoudigde benadering van Solvency II voor een gelijk speelveld tussen kleinere en grotere verzekeraars. Het maakt aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk voor zowel de verzekeringsbranche als de regelgevende instanties. De volgende stap is dat EIOPA met de verkopers van marktmodellen gaat uitzoeken hoe dit in de praktijk doeltreffend kan werken."

Over Aon en Aon Benfield
Aon Benfield is marktleider in herverzekeringsmakelaardij en bemiddelt tussen verzekeraars, herverzekeraars, pensioenfondsen, pools en offshore verzekeringsmaatschappijen, de zogenoemde captives. Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 11 kantoren met 1.900 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 59.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON). Aon is hoofdsponsor van Manchester United, lees hierover op www.aon.com/unitedin2010. Meer informatie: www.aon.nl.