Internationale samenwerking van de Belgische belastingdiensten

03/03/2011 09:31

COUR DES COMPTES - REKENHOF

Het Rekenhof heeft een verslag voorgelegd aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers waarin het heeft nagegaan of de fiscale administratie op optimale wijze samenwerkt met buitenlandse belastingdiensten. Het onderzocht meer bepaald of de Belgische belastingdiensten beschikken over de juridische mogelijkheden om de samenwerking uit te bouwen en gegevens uit te wisselen met buitenlandse partnerstaten, of de interne organisatie een vlotte internationale samenwerking mogelijk maakt en deze samenwerking tot concrete resultaten leidt.

België heeft een groot aantal verdragen afgesloten die in samenwerking voorzien. De juridische mogelijkheden zijn dus ongetwijfeld voorhanden. Aangezien echter onzekerheid blijft bestaan over de vraag of ook gewesten en gemeenschappen in de parlementaire goedkeuringsprocedure moeten worden betrokken, kan het merendeel van de recent ondertekende verdragen die handelen over de uitwisseling van bankgegevens niet effectief in werking treden. Dit heeft tot gevolg dat de opheffing van het internationaal bankgeheim momenteel enkel is gerealiseerd met de Verenigde Staten.

Een andere juridische hinderpaal vormt het wederkerigheidsbeginsel. Staten wisselen immers enkel gegevens uit indien de andere staat deze ook aan hen kan leveren. Voor België stelt dit een probleem wat betreft de gegevens over onroerende goederen. Ten eerste is er op internationaal vlak nog geen standaard afgesproken om de elektronische uitwisseling efficiënt te organiseren en ten tweede kan de federale fiscus door de regionalisering van de onroerende voorheffing niet alle door het buitenland gewenste gegevens leveren.

De interne organisatie van de fiscale diensten is aangepast aan de taken en volgt de evoluties op de voet. Efficiëntiewinst is hier nog mogelijk door te voorzien in een helpdesk voor de ambtenaren van de belastingkantoren, de doorstroming van ontvangen automatische inlichtingen naar de controlekantoren te versnellen, de versnippering van databanken ongedaan te maken en de opvolging van de werkzaamheden te verbeteren. Voor de beide laatste punten mag beterschap worden verwacht eens het informaticaproject STIRINT zal zijn opgeleverd.

De Spaarrichtlijn en de dubbelbelastingverdragen zorgen voor een sterke toename van het aantal automatisch uitgewisselde inlichtingen. De controlecapaciteit is echter beperkt en bijgevolg dringt zich een selectie op van de meest relevante te controleren dossiers. Dit selectieproces verloopt vrij vlot voor de inlichtingen in het kader van de Spaarrichtlijn, maar moet voor de inlichtingen in het kader van de dubbelbelastingverdragen nog grotendeels worden ingevuld.

Het Rekenhof beveelt ook aan een specifieke privacyregeling voor de FOD Financiën uit te werken om bij de toepassing van risicobeheerstechnieken de koppeling en uitwisseling van databanken te vergemakkelijken.

Afgezien van een aantal punten die nog voor verbetering vatbaar zijn, stelt het Rekenhof vast dat de samenwerking onder de vorm van multilaterale controles en grenscontroles met Nederland en Frankrijk meer en meer ingeburgerd raakt en goede resultaten oplevert.

Informatie voor de pers

Het Rekenhof controleert de openbare financiën van de federale Staat, de gemeenschappen, de gewesten en de provincies. Het draagt bij tot de verbetering van het overheidsbeheer door nuttige en betrouwbare informatie die voortvloeit uit een tegensprekelijk onderzoek, toe te zenden aan de parlementaire vergaderingen, aan de beheerders en aan de gecontroleerde diensten. Als collaterale instelling van het parlement werkt het Rekenhof onafhankelijk ten opzichte van de overheden die het controleert.

Het verslag Internationale samenwerking van de Belgische belastingdiensten werd bezorgd aan het federale parlement. Het verslag (76 blz.), de samenvatting (2 blz.) en dit persbericht zijn terug te vinden op de website van het Rekenhof: www.rekenhof.be.

Contactpersoon:

Line Emmerechts

Cel Federale Publicaties

Tel. 02 551 89 85

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel