Gemeente Asten duurzaam en energiebesparend

Openbare verlichting duurzaam en energiebesparend

De gemeente Asten zet concrete stappen naar een meer duurzame samenleving . We hebben op basis van het landelijk beleid, als doelstelling om vanaf 2010 minimaal 75% van onze inkopen duurzaam uit te voeren. In 2015 willen we dit verhogen naar 100%. Bij inkopen en aanbestedingen zijn de landelijk voorgeschreven duurzaamheidcriteria (milieu en sociaal) van toepassing.

Duurzame verlichting

Ook bij het plaatsen en vervangen van openbare verlichting is duurzaamheid belangrijk. Het beperken van het energieverbruik is één van de meest belangrijke duurzaamheidseisen. Drie manieren om het energieverbruik bij openbare verlichting te verminderen zijn:


- Lichtpunten weghalen op plekken waar voldoende licht is;


- Overgaan op minder energieverbruikende lampen;


- Dimmen van verlichting in de nachtelijke uren.

Lampen die minder energie verbruiken zijn LED-lampen. Deze zijn volop in ontwikkeling en bieden ook in openbare verlichting steeds meer kansen.

LED-verlichting in de Sterrenwijk

De verlichting in de Sterrenwijk is aan vervanging toe. Ook hier kijken we naar de ontwikkelingen en mogelijkheden van LED-verlichting.

Energie besparen

We kijken ook naar de mogelijkheid om energie te besparen door lampen te vervangen nog voor het einde van de technische levensduur. Zo werden aan de Ommelse Bos, 9 lampen van 150 watt vervangen door 70 watt lampen. Ook hebben we eerder lampen uitgeschakeld op plaatsen die meer dan voldoende verlicht werden. Het vervangen van de lampen verdient zich binnen vier jaar terug vanwege de energiebesparing. Daarna besparen we direct op de energiekosten.

Uiteraard geldt voor alle toepassingen dat we ons blijven houden aan de geldende eisen voor openbare verlichting.