Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Utrecht, 3 maart 2011

Retro reclame affiches nu te leen bij Kunstuitleen Utrecht

Uit collectie van Spoorwegmuseum (periode van 1945 tot 1996)

Wie kent ze niet, de Zwarte Beertjes affiches van Dick Bruna, de Droste reclames met het cacaoblik of het Belinda sigarettenmeisje? Een groot aantal van deze bijzondere retro reclame affiches uit de periode van 1945 tot 1996 zijn nu te leen bij Kunstuitleen Utrecht. Het gaat om de zogenaamde Alrecon Media collectie. Alrecon, een NS-dochter, verspreidde de affiches sinds 1946 op treinstations in Nederland. De posters laten een rijke geschiedenis van reclame-uitingen voor allerlei producten en bedrijven in Nederland zien. Het is een unieke collectie buitenreclame van het Spoorwegmuseum die nu ter beschikking wordt gesteld voor het grote publiek. Voor E 17,25 per kwartaal kan men een affiche lenen bij Kunstuitleen Utrecht en wordt het voor iedereen mogelijk om een museumstuk aan zijn muur te hangen.

De affiches zijn ingelijst in nette, zwarte houten lijsten (afmeting 92 cm x 125 cm). In verband met de lichtgevoeligheid zijn de affiches maximaal 1 jaar te leen. Na deze periode moeten de werken terug naar het depot van het Spoorwegmuseum. De collectie is ook online te bekijken en leden van Kunstuitleen Utrecht kunnen ze ook online reserveren (zoekterm "affiche") op www.kunstuitleenutrecht.nl. Bij Kunstuitleen Utrecht aan de Maliebaan 42 kunnen bezoekers gratis op de oprit parkeren. Tevens kan een bakfiets geleend worden om het kunstwerk in te vervoeren.

Kunstuitleen Utrecht, Maliebaan 42, 3581 CR Utrecht, (030) 2861980, www.kunstuitleenutrecht.nl Openingstijden: woensdag 13.00 - 20.30 uur, donderdag t/m zaterdag 11.00 - 16.30 uur


---