Ingezonden persbericht


Persbericht

Tiel, 3 maart 2011

Koppelmeetflens van HBM met ATEX-goedkeuring

Een koppelmeetflens, die direct tussen de aandrijving en een machine is geïnstalleerd, kan heel precies de prestaties van die machine meten. Dergelijke koppelopnemers worden door meetspecialist HBM geleverd met nominale waarden tot 300 kNm. HBM heeft nu de T10FH koppelmeetflens op de markt gebracht, een speciale versie die voorzien is van een ATEX-goedkeuring. Om de koppelmeetflens te kunnen gebruiken in explosiegevaarlijke omgevingen is de elektronica compleet aangepast. Deze speciale versie van de T10FH opnemer is leverbaar met nominale meetwaarden tot 150 kNm.

De T10FH is voorzien van ATEX-goedkeuring ll 2G EEx d e q IIC T4 en kan daardoor gebruikt worden in Zone 1. De datatransmissie tussen rotor en stator gebeurt digitaal zodat een veilige en foutvrije acquisitie en transmissie van meetwaarden mogelijk is; zelfs onder moeilijke omstandigheden zoals bijvoorbeeld in omgevingen met elektromagnetische interferentie of schommelende temperaturen.

Een typische toepassing van de T10FH-ATEX koppelmeetflens is de aansturing op gasturbines in gascompressiesystemen. Die worden bijvoorbeeld gebruikt in compressiestations in pijpleidingsystemen voor gas of voor ondergrondse gasopslag. Omdat de druk in de pijpleidingen fluctueert, is een snelle en nauwkeurige reactie op de veranderende parameters van groot belang. De aandrijving kan zo niet alleen effectief beschermd worden tegen beschadiging, maar zo kan tegelijkertijd ook het energieverbruik verminderd worden. De exacte data over de status van het systeem kunnen verzameld worden dankzij de hoge nauwkeurigheid van de koppelmeting. Ze kunnen met behulp van 'condition based monitoring' bovendien gebruikt worden om onderhoudsintervallen optimaal in te plannen.

-------------------------------