Ingezonden persbericht



Persbericht

Amsterdam, 3 maart 2011

Lubbers benoemd tot erevoorzitter Earth Charter Council

Oud-premier leidt proces rond ethische waarden in aanloop naar internationale Rio+20 conferentie over duurzame ontwikkeling

Earth Charter Internationaal, het mondiale netwerk voor een duurzame en rechtvaardige wereld, heeft oud-premier Ruud Lubbers en speciaal VN-ambassadeur Erna Witoelar per direct benoemd tot erevoorzitters van het dagelijks bestuur. Lubbers en Witoelar zijn speciaal aangesteld om het traject aan te sturen ter voorbereiding op de grote VN-conferentie over duurzame ontwikkeling die in mei 2012 in Rio de Janeiro plaatsvindt.

"Ruud Lubbers en Erna Witoelar zijn nauw betrokken geweest bij het ontstaan van het Earth Charter als internationale wegwijzer voor een betere wereld. Ik ben dan ook dankbaar dat zij bereid zijn om als erevoorzitters leiderschap en steun te geven in de aanloop naar Rio+20, één van de meest belangrijke beslismomenten over onze gezamenlijke toekomst", aldus Steven Rockefeller, lid van de Earth Charter Council. In mei 2012 komt de internationale gemeenschap samen om het bestaande beleid over duurzame ontwikkeling te evalueren en afspraken te maken voor de aanpak van nieuwe uitdagingen, zoals het realiseren van een groene economie en het tegengaan van klimaatverandering.

Earth Charter Internationaal wil in het Rio+20 proces aandacht vragen voor het belang van een samenhangend ethisch kader waarin gedeelde waarden en principes worden benoemd. Deze kunnen als leidraad dienen voor burgers, overheden, ngo's en bedrijven in de omslag naar een duurzame samenleving. Als alle betrokkenen het Earth Charter gaan hanteren dragen ze bij aan het behalen van de belangrijkste doelstelling van de conferentie: een versterkt commitment van alle partijen voor duurzame ontwikkeling.

Het Earth Charter is het eindresultaat van een jarenlange wereldwijde dialoog over gezamenlijke doelen en waarden die in 1990 bij de Verenigde Naties gestart is. Het is een verklaring van burgers over wereldwijde onderlinge afhankelijkheid en universele verantwoordelijkheid, waarin fundamentele principes voor het opzetten van een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld centraal staan.