Rabobank Nederland

Rabobank: sterk resultaat leidt tot verdere versteviging van buffers

Rabobank Groep jaarcijfers 2010


-

Kredietverlening

436 miljard euro (+5%)


-

Toevertrouwde middelen

299 miljard euro (+4%)


-

Spaargelden

131 miljard euro (+8%)


-

Beheerd en bewaard vermogen

270 miljard euro (+17%)


-

Nettowinst

2,8 miljard euro (+26%)


-

Kredietverliezen

29 basispunten (2009: 48 basispunten)


-

Eigen vermogen

41 miljard euro (+8%)


-

Tier 1-ratio

15,7% (+1,9%-punt)

Het jaar 2010 werd gekenmerkt door broos economisch herstel. Na de diepe recessie van 2009 groeide in 2010 de Nederlandse economie weer, zij het bescheiden. Veel van onze zakelijke klanten wisten hun financiële positie te herstellen. Voor laatcyclische sectoren als de bouw gold dit helaas nog niet. Bovendien waren consumenten afwachtend met de aankoop van luxe goederen, waardoor producenten bleven kampen met overcapaciteit. Andere sectoren, zoals de glastuinbouw, vonden na enkele moeilijke jaren de weg terug naar boven. Dit economische herstel en de betere gang van zaken bij een groot deel van onze zakelijke klanten weerspiegelt zich in de gunstige ontwikkeling van de waardeveranderingen. In combinatie met kostenreducties was 2010 voor Rabobank financieel gezien een mooi jaar. De nettowinst herstelde zich ten opzichte van 2009 met een groei van 26% tot 2.772 miljoen euro. De winst is aangewend om het vermogen verder te versterken, zodat we de continuïteit van onze dienstverlening kunnen garanderen. Ook bleef de liquiditeitspositie onverminderd ruim. Er werd voor ruim 40 miljard euro aan langetermijnfunding aangetrokken met opmerkelijk lange looptijd tot zelfs 100 jaar. De 141 lokale Rabobanken presteerden prima en ook Rabobank International leverde een stevige bijdrage aan het resultaat. Tevens lieten de dochters passende resultaten zien. Zowel in het binnen- als in het buitenland werden de marktaandelen behouden. De tier-1 ratio steeg met 1,9%-punt tot maar liefst 15,7%.

Beheerste groei kredietportefeuille

De onzekere economische situatie resulteerde in een beperkte kredietbehoefte bij de klanten van de Rabobank in 2010. Desondanks was er bij alle groepsonderdelen sprake van groei van de portefeuille. Wel was een aanzienlijk deel van de stijging van de buitenlandse kredietverlening het gevolg van de waardedaling van de euro. In Nederland nam de kredietverlening toe, maar de groei lag op een relatief laag niveau. De kredietportefeuille private cliënten steeg op groepsniveau met 5% tot 436 miljard euro. In de markten en sectoren waarin de Rabobank een leidende positie heeft, namelijk de hypotheek- en spaarmarkt, de markt voor het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector, wist ze haar marktaandelen te behouden of licht te versterken.

Positief beleggingsjaar

Gemiddeld genomen was 2010 een gunstig beleggingsjaar. De beurzen ontwikkelden zich wereldwijd gematigd positief. Door valuta-effecten, de instroom van vermogen en gunstige beurskoersontwikkelingen steeg het beheerd en bewaard vermogen van klanten bij de vermogensbeheeractiviteiten met 17% tot 270 miljard euro. Ongeveer de helft van het vermogen wordt beheerd door Robeco, een kwart door Sarasin en het overige door Schretlen & Co, Rabo Vastgoedgroep en de lokale Rabobanken. Bij alle onderdelen nam het vermogen van klanten in omvang toe.

Lagere waardeveranderingen en kostenreductie

Het economische herstel zorgde ervoor dat het beter ging met veel van onze klanten. Dit resulteerde in een daling van de waardeveranderingen. Op groepsniveau daalden de waardeveranderingen met 37% tot 1.234 miljoen euro. Uitgedrukt in basispunten van de gemiddelde kredietportefeuille bedroegen de waardeveranderingen 29 basispunten. Vooral als gevolg van deze daling en de gunstige ontwikkeling van het kostenniveau nam de nettowinst toe met 26% tot 2.772 miljoen euro. Voornamelijk door toevoeging van het resultaat aan het vermogen steeg de tier 1-ratio met 1,9 procentpunt tot 15,7%. De efficiencyratio kwam uit op 64,5% en het rendement op het eigen vermogen steeg tot 8,6%. Overeenkomstig haar risicoprofiel heeft de Rabobank een zeer beperkte exposure op Europese staatsobligaties die door de markt op dit moment als minder kredietwaardig worden gepercipieerd.

Code Banken

Naar aanleiding van de financiële crisis is een maatschappelijk debat op gang gekomen over het functioneren van financiële instellingen. Inmiddels zijn daar de nodige lessen uit getrokken. De Code Banken beoogt bij te dragen aan een beter en transparanter functionerend bankwezen en het centraal stellen van het klantbelang. De Rabobank staat vierkant achter de Code Banken en heeft deze in 2010 met veel energie geïmplementeerd.

Zo besteedt de Rabobank veel aandacht aan zorg voor de klant, betrouwbare en verantwoorde dienstverlening, eenvoudige en transparante producten, aanwezigheid dicht bij de klant en het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de klant. 2010 stond in het teken van het verder uitwerken van deze aspecten in de kernactiviteiten.

Maatschappelijk verantwoord bankieren

De Rabobank stelt hoge eisen aan dienstverlening en haar beleid met betrekking tot verantwoord bankieren. Klanten moeten aan de dienstverlening kunnen merken dat deze verantwoord en transparant is. De Rabobank Groep zet zich daarnaast in voor de verduurzaming van waardeketens in al haar kernactiviteiten. Duurzaamheid is ook een aspect van de eigen bedrijfsvoering. De Rabobank stelde beleid vast voor verantwoorde kredietverlening, waarmee we bijdragen aan het verduurzamen van diverse sectoren. In de particuliere dienstverlening is extra aandacht besteed aan het transparanter maken van producten, het voorkomen van financiële problemen bij klanten en het leveren van diensten aan kwetsbare groepen. Met betrekking tot verantwoord beleggen hanteert de Rabobank de uitgangspunten voor verantwoord beleggen van de Verenigde Naties. In 2010 ontwikkelde Robeco een classificatiesysteem voor beleggingsfondsen. Deze classificatie verschaft beleggende klanten inzicht in de mate waarin een beleggingsfonds verantwoord belegt. De reputatie van de Rabobank op het gebied van verantwoord bankieren doet zich op velerlei gebieden gelden.

De Rabobank Groep neemt bij diverse duurzaamheids- en transparantiebeoordelingen een toonaangevende positie in.

Moeizaam economisch herstel in 2011

Het economische herstel dat in 2010 is ingezet, vlakt naar verwachting in de loop van 2011 wat af. De vertraging van de economische groei in Nederland heeft een aantal redenen. Het wereldwijde herstel boet aan kracht in. Ons land met zijn open economie ondervindt hier meteen de gevolgen van. Daarnaast gaat de Nederlandse overheid de komende jaren fors bezuinigen en blijven er onzekerheden, bijvoorbeeld over de werkgelegenheid, koopkracht, huizenprijzen en pensioenen, die het consumentenvertrouwen en daarmee de particuliere consumptie ook in 2011 parten zullen spelen.

Voor wat betreft de wereldeconomie zijn de problemen die mede ten grondslag hebben gelegen aan het uitbreken van de kredietcrisis nog altijd niet fundamenteel aangepakt. Zo blijft het Amerikaanse tekort op de lopende rekening groot, terwijl China de wisselkoers van de yuan laag houdt. Binnen Europa blijven de verschillen in economische ontwikkeling groot. Voor de oplossing van de economische onevenwichtigheden is feitelijk elk land verantwoordelijk. Uiteindelijk komt het erop neer dat landen met een spaartekort dit moeten terugbrengen en landen met een spaaroverschot juist meer zouden moeten consumeren en investeren. Niets doen en hopen dat we terugkeren op oude, vertrouwde groeipaden is niet realistisch. Binnen deze verwachtingen moet het bankwezen als sector dienstbaar zijn aan de economie en aan zijn klanten en er alles aan doen om de vertrouwensband met de klant te herstellen.

Rabobank Groep winstgevend en solide in 2011

De verwachte afvlakking van het economische herstel in de loop van dit jaar, maakt dat 2011 ook voor de Rabobank een uitdagend jaar wordt. Overheidsbezuinigingen en onzekerheden over huizenprijzen, pensioenen en deels ook werkgelegenheid en koopkracht, hebben invloed op het consumenten- en producentenvertrouwen. Bovendien worden de vermogens- en liquiditeitseisen aangescherpt met de nieuwe regelgeving vanuit Basel.

Ondanks deze uitdagingen gaat de Rabobank Groep vol vertrouwen het nieuwe jaar in. Het imago van de Rabobank is ijzersterk en 2011 biedt de bank kansen om zich op positieve wijze te blijven onderscheiden. Als gevolg van het beperkte economische herstel wordt een gematigde groei van onze kredietverlening verwacht. We willen dat onze liquiditeitspositie onverminderd stevig blijft en zodoende ligt de nadruk op het aantrekken van toevertrouwde middelen, zowel in het binnenland als in het buitenland. We blijven de klanten bedienen met de juiste producten en diensten, waarbij een optimale samenwerking tussen de groepsonderdelen van essentieel belang is. Door een goede klantbediening, de aanhoudende focus op het behalen van gezonde marges en door verantwoord om te gaan met de kosten, blijft de winstgevendheid en daarmee de vermogenspositie van de Rabobank Groep naar verwachting op een passend niveau zodat we ook in de toekomst onze klanten kunnen blijven bedienen.




Rabobank Nederland