Gemeente De Bilt


4-03-2011

In dit bericht treft u ter informatie een overzicht aan van de onderwerpen en de besluiten van de gemeenteraadsvergadering van gemeente De Bilt van 3 maart 2011.

Evaluatie project MENS

De gemeenteraad van De Bilt wil het pilotproject MENS voor een wijkgerichte zorg- en dienstverlening in de hele gemeente voortzetten, maar pas tot een verdere uitrol over de gehele gemeente overgaan op het moment dat de welzijnsorganisaties hiertoe in staat zijn. Dit heeft de raad gisteravond besloten tijdens een debat over de evaluatie van het project, dat nu loopt in de wijken Maartensdijk en De Bilt. De oppositie was van mening dat de raad meer tijd zou moeten nemen voor dit besluit, aangezien een aantal onderzoeken loopt naar de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de wijze waarop dit in de toekomst wordt vormgegeven met de welzijnsorganisaties. Zij wilde de uitkomsten van deze onderzoeken afwachten om de effecten van de bezuinigingen goed in beeld te hebben. Het voorstel is aangenomen met tegenstemmen van de fracties van Bilts Belang, SP, ChristenUnie en SGP.

Afschaffing PC-vergoeding

Verder sprak de raad over het afschaffen van de PC- en internetvergoeding voor de gemeenteraad. De wethouders, raads- en commissieleden ontvangen een vergoeding voor het gebruik van computer en internet ter ondersteuning van hun werk. Dit is onderdeel van hun rechtspositie en is vastgelegd in de betreffende verordening. In november 2010 heeft de raad een motie aangenomen waarin werd verzocht deze vergoeding te schrappen. De raad wilde op deze wijze bijdragen aan de bezuinigingsoperatie van de gemeente. De uitwerking van deze motie lag voor, maar de fracties van de VVD en SGP waren inmiddels niet meer overtuigd dat er aan de vergoeding moet worden getornd. Het voorstel is verworpen met voorstemmen van de fracties van de GroenLinks/PvdA, D66 en SP.

Moties vreemd aan de agenda

Tenslotte waren twee moties vreemd aan de agenda aan de orde. De SGP diende met de fracties van Bilts Belang, CDA, SP en ChristenUnie een motie van afkeuring in richting het college. Aanleiding was een brief van het college aan de voorzitter van de rekenkamercommissie, waarin zij haar zorgen uitsprak over mogelijke vermenging van rollen van de leden in de rekenkamercommissie die tevens lid zijn van de raad. Aanleiding voor deze brief was dat tijdens de behandeling van de evaluatie van het project MENS in de commissie Burger en Bestuur van 10 februari jl. een nog niet uitgebracht rekenkamerrapport onderdeel van werd de discussie. De indieners van de motie vonden het ongepast dat het college zich heeft gemengd in een instrument van de raad en spraken daar hun afkeuring over uit. De coalitie en het College gaven aan de motie van afkeuring een te zwaar middel te vinden. De motie is verworpen met voorstemmen van Bilts Belang, CDA, SP, SGP en ChristenUnie.

De tweede motie was een steunbetuiging aan het college in het onderzoek naar veiligheid van de spoorwegovergang de Leijen. Het bijna-ongeval aan de spoorwegovergang van 3 maart onderstreept de noodzaak van een spoedige ondertunneling van Leijenseweg, aldus de indieners. De wethouder gaf aan dat met ProRail gewerkt wordt om voor de zomer een ontwerp en plan van aanpak klaar te hebben. De motie is aangenomen met steun van de hele raad. Daarmee sprak de raad haar steun en vertrouwen uit richting het college in de manier waarop in deze zaak gehandeld is. Daarbij vroeg de raad het college om de ingezette werkwijze voort te zetten en zo een duidelijke bijdrage te leveren aan het herstel van vertrouwen van de inwoners in de veiligheid op onze spoorwegovergangen.

Bilthoven, 4 maart 2011