Provincie Noord-Brabant

|Datum         |
|2 maart 2011  |
|Nummer        |
|?             |

Achter de cijfers van de exit poll
Brabander stemt landelijk, maar wil wel provincie behouden

Door de stem van een op de vijf Brabanders wordt de VVD de grootste partij. Dit is ondanks het succes van de PVV, die vooral veel VVD-kiezers aan zich wist te binden. Het CDA verliest en wordt ongeveer gehalveerd. Dat blijkt uit een exitpoll die de universiteit van Tilburg in opdracht van de provincie Noord-Brabant heeft uitgevoerd.


Het CDA verliest in Brabant vooral kiezers aan de VVD en in mindere mate aan de SP en de PVV. Van alle kiezers die bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen op het CDA hebben gestemd, heeft 13% nu voor de VVD gekozen. Naast de VVD en de PVV wint ook D66. De partij gaat van ruim twee procent naar bijna tien procent. GroenLinks gaat van vier procent naar bijna acht. De SP die in 2003 ruim twintig procent van de stemmen haalde, houdt nog ongeveer driekwart van dat aantal over. De Partij voor de Dieren blijft met twee procent ongeveer stabiel.

De nieuwkomer 50Plus scoort drie procent. Voor de andere nieuwkomer en provinciale partij Brabant Nu is de campagne niet succesvol verlopen. De resultaten van de exitpoll laten zien dat het de partij niet gaat lukken om met een zetel in de Provinciale Staten te komen.

Tweederde stemmers vindt provincie belangrijk
Ruim zes op de tien Brabantse kiezers laat de stem meer door landelijke dan provinciale overwegingen bepalen. Dat geldt vooral voor de VVD en de PVV stemmers. Provinciale motieven leven het meest onder de kiezers van de PvdD, GroenLinks, 50Plus en het CDA. Daarnaast blijkt dat ongeveer tweederde van de stemmers vindt dat het belangrijk is dat er een provincie is. Voor ongeveer een derde kan de provincie best worden afgeschaft. De stemmers op de ChristenUnie/SGP zijn het meest provinciegezind, die van de VVD, PVV en D66 het minst.
Uit de exitpoll komt ook naar voren dat ruim zeven op de tien Brabanders de partijstandpunten het belangrijkst vindt bij het bepalen van de keuze en niet het vertrouwen in een bepaald persoon op de lijst. Het CDA en 50Plus slagen er het best in om mensen te laten stemmen op personen in plaats van partijstandpunten.


Aandachtsgebieden provincie
De kiezer is ook gevraagd waar het provinciebestuur meer aandacht aan zou moeten besteden. Hieruit blijkt dat versterking van de werkgelegenheid het belangrijkste provinciale thema is. Vooral stemmers op VVD, PVV en PvdA vinden dat thema erg belangrijk. Stemmers op de PvdD en GroenLinks vinden de zorg voor natuur en milieu het belangrijkste provinciale thema.


De exitpoll is een kiezersonderzoek waarbij de kiezers wordt gevraagd wat zij hebben gestemd en waarom. Aan het onderzoek hebben ruim 75 studenten bestuurskunde meegewerkt van de Universiteit van Tilburg en de Avans Hogeschool Den Bosch. De exit poll is gehouden bij 19 stembureaus, verdeeld over de provincie. In totaal zijn ruim 6000 kiezers geënquêteerd.

Het exit poll onderzoek is uitgevoerd onder leiding van dr. Marcel Boogers, met medewerking van dr. Julien van Ostaaijen en Bram Boluijt MSc, allen verbonden aan DEMOS Centrum voor Beter Bestuur en Burgerschap, universiteit van Tilburg.