Ingezonden persbericht


Amsterdam, 23 februari 2011


Betere coaching kan gezondheidsproblemen bij artiesten voorkomen


Bijeenkomst De grenzen van de musicus

Donderdagmiddag 3 maart organiseert Muziek Centrum Nederland in Amsterdam een bijeenkomst over acute gezondheidsproblemen bij musici. Concertorganisator Marco Riaskoff, sopraan Marijje van Stralen en KNO-arts Jan Willem Arendse (Jan Smit, Guus Meeuwis) vertellen over de invloed van de huidige muziekindustrie op de gezondheid van de artiest. En geven richtlijnen om deze gezondheidsproblemen te voorkomen.

Alle muziekgenres krijgen te maken met artiesten die door dergelijke problemen hun werkzaamheden per direct voor bepaalde tijd moeten neerleggen. Sopraan Marijje van Stralen (ensemble Electra, diverse opera's) heeft veel ervaring met druk die op musici wordt gelegd: "Artiesten wordt tegenwoordig gevraagd om ook cultureel ondernemer te worden. Daar komt een zekere druk bij kijken en daar moet je mee om leren gaan. Er is nog te weinig coaching op dat gebied." Bij uitstek deskundig is ook Marco Riaskoff; hij organiseert al ruim twintig jaar de succesvolle Meesterpianisten-serie in het Amsterdamse Concertgebouw. KNO-arts Jan Willem Arendse is verbonden aan het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam waar Jan Smit, Guus Meeuwis en Caro Emerald behandeld werden: "Zangers moeten veel eerder beginnen met hun stem serieus te nemen."

De grenzen van de musicus
Datum: donderdag 3 maart 15:30 - 17:00 uur
Locatie: Muziek Centrum Nederland, Rokin 111, Amsterdam Voor: muzikanten en musici, alle genres
Met: concertorganisator Marco Riaskoff, Sopraan Marijje van Stralen, KNO-arts Jan Willem Arendse Toegang gratis, na aanmelding vooraf.

Muziek Centrum Nederland (MCN) is het sectorinstituut voor de professionele Nederlandse muziekwereld. Hét landelijk kennis- en promotiecentrum dat zich inzet voor alle muziekgenres: van pop, dance, jazz, klassiek en hedendaags tot wereldmuziek.
---