Universiteit van Amsterdam


Promotie: Afbraak suiker in gistcel gaat sneller bij hoge temperatuur


Promotie Biologie

donderdag 3 maart, 12.00 uur

Gist speelt een belangrijke rol in de voedingsmiddelenindustrie. Tijdens de productie ervaart een gistcel grote veranderingen in de omgeving. Een van die veranderingen is de temperatuur. Jarne Postmus onderzocht wat de gevolgen zijn van een veranderde temperatuur op de suikerafbrekende reactie van een gistcel, en vooral welke processen deze veranderingen tot stand brengen. De reactiesnelheid kan veranderen door veranderde concentraties van de enzymen, door een activiteitsverhogend effect van de temperatuur op de enzymen en door omgevingsfactoren van de enzymen. Het blijkt dat de snelheid waarmee glucose wordt afgebroken hoger is bij hoge temperatuur. En dat de manier waarop deze verhoging tot stand is gekomen, op verschillende manieren is gereguleerd, afhankelijk van de manier waarop de gistcel groeit. Tevens bestudeerde Postmus het functioneren van de mitochondriën (de energiefabriekjes in de cel) op verhoogde temperatuur. Hij concludeert dat de efficiëntie van mitochondriën grot er wordt bij een verhoging van de temperatuur. Postmus identificeerde het eiwit dat verantwoordelijk is voor deze verhoging. Bij temperaturen hoger dan 37 graden is de efficiëntie juist heel laag. Waarschijnlijk door een opstapeling van schade gaan de mitochondriën stuk en zoekt de cel een andere manier om ATP (energie) te genereren. Dhr. J. Postmus: The physiological response of Saccharomyces cerevisiae to temperature stress. Promotor is dhr. prof. dr. S. Brul.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.




Universiteit van Amsterdam