Ingezonden persbericht


http://www.om.nl/actueel/nieuws-_en/@155009/om_eist_levenslange/

OM eist levenslange gevangenisstraf in hoger beroep moord, meermalen poging moord Rotterdam en verkrachting Leeuwarden

17 februari 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 36-jarige man die ervan wordt verdacht op 5 januari 2007 in Rotterdam een 25-jarige man dood te hebben geschoten en ook kogels te hebben afgevuurd in de richting van andere personen. Bovendien wordt hij ervan verdacht op 23 februari 2007 in Leeuwarden een vrouw te hebben verkracht onder bedreiging van een mes. De rechtbank Rotterdam veroordeelde de verdachte voor deze feiten tot 24 jaar gevangenisstraf. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in tegen deze uitspraak. Het hoger beroep van het OM richtte zich slechts tegen de door de rechtbank opgelegde straf.

Nadat de verdachte op 5 januari 2007 in een café aan het Deliplein in Rotterdam ruzie kreeg met een groep personen en klappen en schoppen heeft gekregen, zijn er enige tijd later wapens bij hem en zijn mededader afgeleverd. De verdachte heeft toen, samen met zijn mededader, minstens zeven kogels afgevuurd op een groep personen. In ieder geval één persoon is hierbij gewond geraakt. Vervolgens is de verdachte achter een willekeurige man aangerend en heeft hij deze man van zeer korte afstand neergeschoten. Als gevolg hiervan is de man komen te overlijden.

Na deze feiten is de verdachte naar Leeuwarden gevlucht. Daar heeft hij zich in de nacht van 23 februari 2007 schuldig gemaakt aan een zeer gewelddadige verkrachting waarbij hij het slachtoffer met een mes heeft bedreigd. De advocaat-generaal neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij de 19-jarige vrouw op beestachtige wijze heeft verkracht en haar vervolgens als oud vuil heeft achtergelaten.

Ernst van de feiten
De advocaat-generaal is van mening dat de verdachte gruwelijke feiten heeft gepleegd. Het ging daarbij naar de mening van het OM telkens om willekeurige personen die het slachtoffer zijn geworden van het zeer gewelddadige gedrag van verdachte. Bovendien hebben alle feiten zich op of aan de openbare weg afgespeeld. De advocaat-generaal heeft benadrukt dat de verdachte geen genade heeft gekend en heel berekenend te werk is gegaan. De verdachte heeft op geen enkel moment verantwoording genomen voor zijn daden en de advocaat-generaal vreest dan ook voor herhaling.

Levenslange gevangenisstraf
Het OM is van mening dat aan de verdachte de levenslange gevangenisstraf moet worden opgelegd. De verdachte zou worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar heeft daar elke medewerking geweigerd. Toen hij later opnieuw aangaf bereid te zijn zich te laten onderzoeken, heeft hij uiteindelijk toch niet meegewerkt. Verdachte is bovendien al meerdere keren veroordeeld voor gewelddadige misdrijven en heeft al meerdere lange gevangenisstraffen opgelegd gekregen. Dit heeft hem er echter niet van weerhouden opnieuw zeer ernstige strafbare feiten te begaan. Verdachte was bovendien ten tijde van het plegen van deze feiten nog maar enkele maanden vrij nadat hij een gevangenisstraf had uitgezeten.

De advocaat-generaal heeft benadrukt dat hij het, gezien de ernst van de feiten, de houding van de verdachte en zijn weigering mee te werken aan psychologisch onderzoek, niet aanvaardbaar vindt als verdachte ooit nog op vrije voeten zou komen. De advocaat-generaal vindt het dan ook noodzakelijk dat aan verdachte levenslange gevangenisstraf wordt opgelegd.

Uitspraak (naar verwachting) op 3 maart 2011.