Ingezonden persbericht


Persbericht
21 februari 2011

Tender Son - The Frankenstein Project
Nieuwe film van de Hongaarse regisseur Kornél Mundruczó

Tender Son

EYE Film Instituut Nederland brengt de nieuwste productie van de gelauwerde Hongaarse filmmaker Kornél Mundruczó uit. Tender Son - The Frankenstein Project is een vrije adaptatie van Mary Shelley's klassieker 'Frankenstein'. Van de beroemde gothic novel over de schepper en zijn monster maakte Mundruczó een hedendaagse, filosofisch getinte film. Tender Son - The Frankenstein Project werd op het filmfestival van Cannes genomineerd voor een Gouden Palm. Van Mundruczó bracht EYE eerder Pleasant Days (2005) en Delta (2008) uit. Vanaf 3 maart 2011 te zien in Rialto (Amsterdam), Plaza Futura (Eindhoven), Lantaren/Venster (Rotterdam) en Lux (Nijmegen).

Na zijn jeugd in een instelling te hebben doorgebracht keert de zeventienjarige Rudi terug naar zijn moeder. Hij hoopt met zijn familie herenigd te worden, en nog belangrijker, te ontdekken wie zijn vader is. Maar al vlug merkt hij dat hij niet welkom is. Bijna toevallig komt Rudi terecht op een casting. De regisseur van de film - gespeeld door Mundruczó zelf - is gefascineerd door Rudi's onschuldige voorkomen; hij is ervan overtuigd dat hij zijn hoofdrolspeler gevonden heeft. Dan maakt een vreselijke gebeurtenis een einde aan Rudi's goede bedoelingen en verandert hij in een opgejaagde crimineel. Langzaam beseft de regisseur dat deze vreemde, stille jongen zijn eigen zoon is. Rudi ontpopt zich als een monster van Frankenstein, een onhandelbaar en emotioneel gestoord schepsel. Vergeefs op zoek naar liefde en warmte zaait hij dood en verderf wanneer hij zich bedreigd voelt. De regisseur realiseert zich dat hij een monster heeft gecreëerd.

Filosofische dimensies
Tender Son - The Frankenstein Project is een vrije adaptatie van Mary Shelley's roman 'Frankenstein' uit 1818. Mundruczó bracht eerder een succesvolle theatershow naar deze roman op de planken. Hoewel de film overeenkomt met eerder werk van Mundruczó - bijzonder camerawerk, zorgvuldige locatiekeuze, maar ook het thema van een zoektocht naar roots - is Tender Son ook nadrukkelijk anders dan zijn eerdere werk, niet alleen vanwege de prominente acteerrol van de regisseur. Gaandeweg dringt de film steeds dieper door in de filosofische dimensies van de thematiek: 'wat is de verantwoordelijkheid van de schepper ten opzichte van zijn schepping'. Ook wordt de vormgeving gestileerder en poëtischer naarmate het verhaal vordert. Mundruczó interesseerde zich voor Shelley's verhaal 'omdat het veel zegt over liefde en het idee om jezelf een spiegel voor te houden'.

Over de regisseur
Kornél Mundruczó (Boedapest, 1975) is acteur, regisseur en schrijver. In 1998 studeerde hij af aan de Hongaarse film- en toneelacademie. Zijn eindexamenfilm Afta (2000) werd internationaal gelauwerd en won in 2001 de Arte-prijs (beste Europese korte film) van het kortefilmfestival van Oberhausen. Zijn eerste lange speelfilm Pleasant Days (2002) won een Zilveren Luipaard in Locarno en Delta (2008) werd genomineerd voor de Gouden Palm van het Cannes-filmfestival (Fipsresci-prijs van de internationale filmkritiek). Ook Johanna (2005) - een 'filmische opera' over leven en lijden van Jeanne d'Arc, nu als ex-drugsverslaafde Hongaarse verpleegster - was te zien in Cannes (Un Certain Regard). In Tender Son speelt hij voor het eerst een hoofdrol in een van zijn films. Van Mundruczó bracht EYE eerder Pleasant Days (2005) en Delta (2008) uit.

Tender Son - The Frankenstein Project (Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv) Hongarije, Duitsland, Oostenrijk 2010
35mm - kleur - 105 minuten
Hongaars gesproken, Nederlands ondertiteld

Regie Kornél Mundruczó
Producent Viktória Petrányi, Susanne Marian, Philippe Bober e.a. Scenario Kornél Mundruczó, naar Mary Shelley's roman 'Frankenstein' Geluid Gábor Balázs
Montage David Jancsó
Met Rudolf Frecska, Kornél Mundruczó, Lili Monori, Kitty Csíkos

Uitbreng EYE Film Instituut Nederland