Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Heeswijk-Dinther, 28 februari 2011

Een nieuw licht op de provincie Noord-Brabant!

Tentoonstelling Kasteel Heeswijk van 3 maart tot en met 19 juni 2011

Een andere wereld
André van den Bogaerde (1787-1855), gouverneur van Noord-Brabant

Hoe toepasselijk dat op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen de tentoonstelling Een andere wereld. André van den Bogaerde (1787-1855), gouverneur van Noord-Brabant wordt geopend. Dat is uiteraard een bewuste keuze, omdat Van den Bogaerde als eerste gouverneur (= thans Commissaris van de Koningin) van Noord-Brabant na de afsplitsing van Nederland en Belgie voorzitter was van Provinciale en Gedeputeerde Staten. In de tentoonstelling staat zijn leven en werk centraal. Met tal van kunstwerken en archiefstukken, zowel uit de eigen collectie als in bruikleen, wordt zijn rol als gouverneur en kunstverzamelaar binnen de geschiedenis van Noord-Brabant voor een breed publiek inzichtelijk gemaakt. Hoogtepunten zijn alle vijftien portretten van de gouverneurs c.q. commissarissen des Konings/der Koningin in Noord-Brabant en de reconstructie van de Chinese eetkamer met zo'n zestig Chinese en Japanse porseleinen objecten van rond 1700.

In 1835 koopt André van den Bogaerde, dan al vijf jaar gouverneur des Konings in Noord-Brabant, Kasteel Heeswijk aan. Na een grondige verbouwing brengt hij hier zijn altijd groeiende collectie kunst en oudheden onder. Op deze manier legt hij de basis voor Museum Kasteel Heeswijk, zoals wij dat vandaag de dag kennen. Door zijn bevordering van de kunsten en wetenschappen speelt Van den Bogaerde een cruciale rol in de emancipatie van de provincie Noord-Brabant in de negentiende eeuw. Zijn collectie gaat na zijn dood in 1855 op in die van zijn zoons en rond 1900 worden de verzamelingen grotendeels geveild. In Kasteel Heeswijk blijven desondanks rond de tweeduizend voorwerpen van kunst- en kunstnijverheid bewaard. Uit recent onderzoek blijkt dat een deel van deze kunstwerken, zoals zilver en schilderijen uit de 17e, 18e en 19e eeuw, nog uit de oorspronkelijke collectie van André van den Bogaerde stamt. Ze worden nu voor het eerst samen getoond.

Van den Bogaerde heeft een bijzondere bestuurlijke loopbaan gehad. Tijdens de onrustige periode voorafgaand aan de scheiding tussen België en Nederland in 1839, behoort hij tot de weinige Belgische ambtenaars in Noord-Nederland die niet worden ontslagen. Voor een groot deel is het aan zijn beleid en geestkracht te danken dat de bevolking van Noord-Brabant tijdens de Belgische Opstand overwegend rustig blijft en trouw aan koning, orde en wet. Koning Willem II is regelmatig te gast op Kasteel Heeswijk. Na zijn afscheid als gouverneur in 1842 behoudt Van den Bogaerde warme banden met het Nederlands koningshuis. Talloze onderscheidingen en archiefstukken geven hiervan blijk.

Gouverneursportretten
Bijzonder op deze tentoonstelling is de volledige portrettenreeks van alle oud-gouverneurs (c.q. commissarissen der Koningin) van Noord-Brabant. Deze vijftien portretten zijn normaliter alleen te bezichtigen in het Provinciehuis. Zij illustreren het verhaal van de gouverneurs van Noord-Brabant, vroeger en nu.

Uniek historisch interieur
Speciaal voor deze tentoonstelling is de Chinese eetkamer in Kasteel Heeswijk tijdelijk in oude luister hersteld. Zij geeft een indruk van de vele Oosterse kunstschatten waarmee Van den Bogaerde en zijn zoons het kasteel decoreerde. Zij sloten daarmee aan bij de elite van hun tijd.

Publicatie
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt, in samenwerking met Uitgeverij Berne, een rijk geïllustreerde publicatie met artikelen van deskundigen over de diverse thema's die in de tentoonstelling zijn te zien. Het boek: Een andere wereld. André van den Bogaerde (1787-1855), gouverneur van Noord-Brabant is ondermeer in de museumwinkel te koop voor E 29,50.

Persconferentie met voorbezichtiging
De tentoonstelling wordt geopend op woensdag 2 maart om 16.00 uur door Wim van de Donk, Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. De persconferentie vindt plaats op 2 maart om 10.30 uur. Reserveren via j.kerkhoff@stichtingkasteelheeswijk.nl

Activiteiten
Bij de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd, zowel voor de jeugd als voor volwassenen. Kijk op www.kasteelheeswijk.nl voor meer informatie.

Kasteel Heeswijk is open: di, wo en do van 11.00-17.00 uur en zo van 12.00-17.00 uur gesloten: carnavalszondag, 1e Paasdag, Koninginnedag en 1e Pinksterdag Entree: tot 4 jaar gratis, E 3 (tot 12 jaar) en E 6 (vanaf 12 jaar)