Ingezonden persbericht


VNG Magazine nr. 5 vrijdag 4 maart 2011


* Straatnaam wijzigen is vragen om problemen
Een straatnaam wijzigen? Soms moet het, maar liever niet. Want dat kost geld en tijd. En roept bij de burgers vooral veel emotie op, hoe miniem de veranderingen ook zijn en hoe zorgvuldig de procedure ook is geweest. 'Wij veroorzaken een probleem. Dat is lastig uit te leggen.'


* Carnaval is zelfregulerend feest
Menig burgemeester draagt binnenkort zijn taken weer symbolisch over aan Prins Carnaval. APV's verdwijnen tijdelijk in de la, gemeentehuizen zijn dicht en iedereen viert feest. Hoe garanderen burgemeesters tijdens deze dagen de veiligheid in hun gemeente? 'Men onderschat het regulerend vermogen van de mensen, ze nemen zelf de verantwoordelijkheid', zegt een van hen.


* 'Gideonsbende' cruciaal voor succesvolle samenwerking Gemeenten zijn gemiddeld betrokken bij ongeveer dertig samenwerkingsverbanden. Samenwerkingis populair en meestal ook succesvol, aldus onderzoeker Stan van de Laar. De belangrijkste meerwaarde ervan? 'Kwaliteitsverbetering en verminderde kwetsbaarheid.'


* Jongerenwerk eenzijdig gericht op jongens
In het reguliere jongerenwerk komen meiden onvoldoende aan bod. Dat moet veranderen. Daarom is Meiden Inc opgericht, een pact van onder meer het JSO expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding, Youth for Christ en de Hogeschool InHolland.


* Opstelten: huisverbod nu al succes
De invoering van het huisverbod als instrument in de aanpak van huiselijk geweld is nu al een succes. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in reactie op drie recente onderzoeken op het gebied van het huisverbod.


* Kabinet ontevreden over voortgang RUD's
Het kabinet dreigt met wettelijke interventie als de provincies en gemeenten niet beter hun best doen bij de vorming van Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD's).


* Wet Bibob wordt uitgebreid
De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) wordt uitgebreid. Voortaan vallen ook vastgoedtransacties waarbij de overheid betrokken is als civiele partij, onder de nu al veelgebruikte wet.


* Steeds meer 'binnenkinderen'
Nederland telt steeds meer 'binnenkinderen', kinderen die niet naar buiten komen om te spelen. Zelfs als de ruimte nog even open is als vroeger, worden kinderen verdrongen door volwassenen.

*VNG Nieuws
De vruchten van Slim Samenwerken
Welke ondersteuning willen gemeenten bij het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden? Twee voorbeelden van een ambtelijke en een meer politieke vorm van slim samenwerken. Verder o.a. in VNG Nieuws:

* Ralph Pans over de voortgang van het bestuursakkoord
* Prijs der gemeenten 2011

* Nieuwe VNG-pagina decentralisatie jeugdzorg

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft: Over duurzame projecten die stranden in tijden van crisis.
* Op een paar uur vliegen van hier wagen mensen hun leven om eerlijke verkiezingen af te dwingen. Politicoloog André Krouwel noemt de thuisblijver bij de verkiezingen 'labbekakkerig'.
* Burgemeesters Ricardo Offermanns prikt proefballon van Gerd Leers over asielzoekers door. Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 6, verschijnt op 18 maart 2011.




Ingezonden persbericht