Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nijmegen, 2 maart 2011

Innovatief totaalconcept winnaar ideeënprijsvraag RijnWaalpad

De eerste prijs in de Ideeënprijsvraag RijnWaalpad gaat naar het Nijmeegse bureau Mooredesign met een ontwerp dat luwteschermen, een landmark halverwege het traject combineert met een speciale app en een community MijnRijnWaalpad.nl. De in totaal 85 inzendingen leverde een schat aan innovatieve ideeën op om de fietsverbinding tussen Arnhem en Nijmegen aantrekkelijker te maken.

'Integraal zeer sterk', zo omschrijft de jury onder leiding van Gea van Oortmarssen van het Agentschap NL, het winnend ontwerp van M.G. Blikman en Steven van der Veen van Mooredesign. De jury is ervan overtuigd dat uiteindelijk een dergelijk totaalconcept met zowel infrastructurele als maatregelen gericht op de gebruiker van het pad, nodig is meer forensen op de fiets te krijgen. Lovende woorden waren er 'voor het sobere, mooi in het landschap opgenomen luwtescherm, de dynamische led-verlichting en de glow-in-the-dark belijning.' De tweede prijs gaat naar ontwerpers van Royal Haskoning (Wim van der Wijk, Pepijn Sluiter, Leon Leferink, Maarten Mulder, Ischa Gijzel) die met 'De verleiding' een 'marketingconcept neerzetten waar 'toekomst in zit', aldus de jury. Met matrixborden, geautomatiseerde verhuur van overdekte en elektrische fietsen, en speciale aanbiedingen voor fietsende werknemers willen deze ontwerpers automobilisten verleiden op de fiets over te stappen. J.W.J.Oosterwijk, Joost Witsenburg, Mathijs Sommeijer van LichtOntwerp sleepten de derde prijs in de wacht met een soort lichtkunstwerk. Door led-armaturen in of naast de bomen te plaatsen wordt schaduw gecreëerd op het fietspad. Kale takken in de winter en uitbundige bladeren in de zomer, de kleur van de led-verlichting verandert mee met de seizoenen. De jury noemt het ontwerp 'mooi, simpel en kunstzinnig' en een manier om het fietspad 'karakter' te geven. De juryleden kunnen zich voorstellen dat dit idee fietsers zal aanzetten nog even te gaan kijken hoe het RijnWaalpad er vandaag uitziet.

Bij de ontwerpwedstrijd voor studenten, waar het aantal inzendingen (7 in totaal) wat tegenviel, ging zowel de eerste als de tweede prijs naar studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Net als bij de vakwereld was het winnende ontwerp een combinatie van infrastructuur en marketing. Vooral het gebruik van matrixborden in het ontwerp van Robert Wouters, Mike van Houtum, Geert Janssen, Piet Suijkerbuijk, viel bij de jury in de smaak. Met drie aandachttrekkende paviljoens die de fietsers beschutting bieden, legden Dirk Arts, N.W.H. Nelissen, R.R. de Pagter beslag op de tweede prijs. De derde prijs ging naar buitenlandse studenten. Echo Agripa Sembiring, Austin I. Majajah, Ann Orji, Arpad Majuk, E. Angga van de Saxion University of Applied Science maakten een ontwerp waar de landschappelijke inpassing van het pad met veel kersenbomen en wilgen alle aandacht kreeg.

Het RijnWaalpad is de verbeterde fietsverbinding tussen Arnhem en Nijmegen, die 2012 klaar zal zijn. De kosten voor de 15, 8 kilometer lange route bedragen ongeveer 17 miljoen euro. Om het RijnWaalpad een kwalitatieve impuls te geven, wordt er gezocht naar innovatieve ideeën. De ideeënprijsvraag, die de stadsregio in samenwerking met de Fietsersbond heeft georganiseerd, is een van de middelen om die ideeën te genereren.