Raad van State


Persagenda

Persagenda
donderdag 3 maart 2011

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Frederiksoord Zuid' van de gemeenten Katwijk en Oegstgeest. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een gebied ten zuiden van de gemeentegrens met Rijnsburg. Aan de oostkant wordt het gebied begrensd door de Rijnsburgerweg en aan de westkant door de Valkenburgerweg. Door het vervallen van de zogenoemde invliegfunnel bij het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg komt er ruimte vrij voor woningbouw voor beide gemeenten. Zij willen daar ongeveer 280 woningen bouwen en ruim 30 appartementen. In een uitspraak van september 2007 heeft de Raad van State een eerder goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur vernietigd. Die uitspraak met zaaknummers 200605099/1 en 200605858/1 is te vinden op de site. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. Tegen dit goedkeuringsbesluit komt een echtpaar uit Oegstgeest in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het echtpaar vreest dat zij het bedrijf aan de Rijnsburgerweg in Oegstgeest niet meer kunnen voortzetten door de aanleg van de ontsluitingsweg die in het plan is voorzien. (zaaknummer 201002037/1)

10.00 uur

Zitting over de beëindiging door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van zijn verantwoordelijkheid voor medewerkers van een groot aantal gesubsidieerde stichtingen. Het provinciebestuur subsidieert al vele jaren de cultuureducatieve activiteiten van onder meer Stichting ARTIANCE, Stichting Pier K en Stichting Kreater. In 2006 is het provinciebestuur overgegaan op een ander subsidiesysteem. Er wordt geen subsidie meer verleend op basis van het aantal medewerkers dat de stichting in dienst heeft, maar voor een aantal activiteiten die worden opgenomen in het activiteitenplan van de stichting. Dit brengt mee dat het provinciebestuur ook niet meer verantwoordelijk is voor de rechtspositie van de medewerkers van de stichtingen, omdat de stichtingen die verantwoordelijkheid nu zelf dragen. Zeven stichtingen zijn het daar niet mee eens en komen tegen deze beslissing in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het provinciebestuur niet duidelijk heeft gemaakt wanneer de stichting en wanneer het provinciebestuur verantwoordelijk is voor de medewerkers. De rechtbank in Haarlem verklaarde in juli 2010 een eerder beroep van de stichtingen ongegrond. (zaaknummer 201007887/1)

13.00 uur

(De behandeling van deze zaak is op 3 maart jl. uitgesteld) Zitting over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid van de gemeente Amsterdam heeft verleend voor een antenne-installatie voor mobiele communicatie op het dak van een gebouw aan de Smaragdstraat. Voor de installatie is ook een monumentenvergunning verleend. Met de vergunningen wordt de bestaande installatie gelegaliseerd. De Stichting Belangenbehartiging Bewoners en Ondernemers Oud-Zuid verzet zich daartegen. De Stichting voert aan dat vergunningen niet verleend hadden mogen worden, omdat de welstandscommissie een negatief advies heeft uitgebracht. De installatie zou de architectonische eenheid van het gebouw aantasten. Het stadsdeel heeft de vergunningen toch verleend, omdat de antenne-installatie noodzakelijk is voor een goede mobiele dekking in het gebied. Bovendien zou de installatie met wat aanpassingen nagenoeg onzichtbaar zijn. De rechtbank in Amsterdam heeft een eerder beroep van de Stichting weliswaar gegrond verklaard, maar heeft de 'rechtsgevolgen van het besluit in stand gelaten'. Tegen deze uitspraak komt de Stichting in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook de schadevergoeding die de rechtbank in Amsterdam in een afzonderlijke uitspraak van september 2010 aan de leden van de Stichting heeft toegekend. De rechtbank heeft dat gedaan, omdat de procedure te lang heeft geduurd. De Stichting vindt de schadevergoeding van EUR 167 per lid te laag en komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 20106187/1 en 201010012/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Waterland van het bestemmingsplan 'Camping-jachthaven Uitdam'. De camping-jachthaven 'Uitdam' ligt al sinds de jaren '60 op buitendijkse gronden langs de kust van het Markermeer ten zuiden van de dijk naar Marken. Omdat de oeverstroken en twee havendammen destijds zijn aangelegd met puin en ander verontreinigd materiaal, wil de gemeente de grond van de camping saneren. De gemeente grijpt deze gelegenheid aan om het terrein opnieuw te ontwikkelen en uit te breiden tot een Landal GreenPark. Het plan maakt de uitbreiding van de jachthaven mogelijk naar 550 ligplaatsen, de bouw van ongeveer 200 deels drijvende recreatiewoningen en appartementen en de aanleg van nieuwe voorzieningen zoals een supermarkt, horeca en overdekte sport- en spelvoorzieningen. De IJsselmeervereniging, de Stichting De Kwade Zwaan en de Stichting Behoud Waterland verzetten zich hiertegen en komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De natuurorganisaties vrezen dat het beschermde natuurgebied Het Markermeer wordt aangetast door de komst van een bungalowpark. Ook zou het leefgebied van het Nonnetje, de Toppereend en de Zwarte Stern worden verkleind en zou het weidse landschap verdwijnen. Ten slotte betwijfelen zij of de dijk wel is toegerust op zoveel extra verkeer. (zaaknummer 201004554/1)
rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat