Ingezonden persbericht


Vakantie, wereldreis, wonen in het buitenland:
Nederlanders fantaseren er op los, maar missen
tijd en geld om hun dromen te realiseren

Staatsloterij Record Jackpot van 27,5 miljoen euro kan alle dagdromen laten uitkomen

Den Haag, donderdag 3 maart 2011 - Stoppen met werken, meer tijd voor het gezin, een nieuwe relatie: negen op de tien Nederlanders dagdromen geregeld. Het grootste obstakel: tijd en geld, zo blijkt uit onderzoek van de Staatsloterij. Donderdag 10 maart a.s. valt de Record Jackpot van 27,5 miljoen euro zeker. Dit is het grootste geldbedrag ooit in Nederland dat belastingvrij wordt uitgekeerd. Hiermee kan de gelukkige winnaar in één klap al zijn dagdromen waarmaken, maar ook die van anderen - voor de rest van zijn leven.

Thuis op de bank fantaseert men er stevig op los, waarbij opvalt dat vrouwen andere dagdromen hebben dan mannen. Het onderzoek van de Staatsloterij toont aan dat mannen doorgaans dagdromen over stoppen met werken en reizen. Vrouwen daarentegen dromen liever over meer tijd voor het gezin, ongelimiteerd winkelen of een lekkere beautybehandeling. Jongeren onder de 30 jaar dromen vaker over een nieuwe liefde dan ouderen (56% tegenover 19%). Elke dag ontspannen met het gezin is vooral een fantasie voor dertigers (39% tegenover 22% van de jongeren en 25% van de ouderen). Ouderen blijken minder gevoelig voor dagdromen: slechts een derde van de zestigplussers dagdroomt nog. Van alle Nederlanders dagdromen Flevolanders het meest. 80% van hen dagdroomt regelmatig tot vaak tegenover een landelijk gemiddelde van 46 %. Groningers en Friezen blijken de naam van nuchtere noordelingen hoog te houden: 20% van hen geeft aan nooit te dagdromen tegenover 11 % gemiddeld in de andere provincies.

Top 5 dagdromen van Nederland


1. Op vakantie (68,4%)

2. Wonen in het buitenland (32,7%)

3. Maken van een wereldreis (32,6%)

4. Een leuke dag met vrienden (28%)

5. Een ontspannen dag met het gezin (27,2%)
Bron: onafhankelijk, representatief onderzoek van Staatsloterij, onder 1067 mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder. Uitgevoerd door onderzoeksbureau KIEN in februari 2011.

Wat te doen met zoveel geld?
De Record Jackpot van 27,5 miljoen euro valt op 10 maart aanstaande zeker. Arjan van 't Veer van de Nederlandse Staatsloterij begeleidt al een aantal jaar de prijswinnaars en geeft hen zo nodig ook de eerste adviezen. 'Het is best lastig om tastbaar te maken wat er allemaal met dit geldbedrag gerealiseerd kan worden. Als je al je dagdromen in vervulling laat gaan, ben je een paar miljoen euro verder', aldus Van 't Veer. 'Je koopt een auto, een nieuw huis en gaat een paar keer op reis met familie of vrienden, maar het bedrag van deze Record Jackpot is zo groot dat je daarna nog rustig kan nadenken wat je nog meer zou willen doen. Reden (en geld) genoeg dus om niet alleen je eigen dagdromen waar te maken, maar ook die van anderen.' Daar blijkt de meerderheid van de Nederlanders wel toe genegen, zo blijkt ook uit het onderzoek. Zes op de tien dagdroomt niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. Waarbij opvalt dat het vaker vrouwen zijn die anderen betrekken in hun dagdromen dan mannen (66% tegenover 57%).


- EINDE PERSBERICHT -