Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 3 maart 2011

Cliëntenbond en Vo!ce samen verder als landelijke vereniging Geestdrift

De Cliëntenbond in de GGz en Stichting VO!CE Nederland gaan samen verder in één algemene cliëntenvereniging. De naam van de vernieuwde organisatie is Geestdrift. Het is een vereniging van en voor ggz cliënten. Geestdrift zet zich in voor mensen met een psychische aandoening, verslaving, mensen die te maken hebben met maatschappelijke opvang en voor Regionale cliëntenorganisaties (RCO's) en hun bezoekers. In lokaal en regionaal verband zijn hierbij honderden vrijwilligers betrokken. Zij zetten zich dagelijks in voor een volwaardige maatschappelijke participatie voor zichzelf en voor lotgenoten.

Met de bundeling van krachten geeft Geestdrift een nieuwe impuls aan de cliëntenbeweging. Geestdrift maakt zich sterk voor hulp, (h)erkenning, onderlinge steun, voorlichting en belangenbehartiging. Als enige niet aandoeningsgebonden vereniging voor ggz cliënten in Nederland zal zij de stem van de cliënt laten horen. Daarbij biedt Geestdrift ook individuele ondersteuning en informatie vanuit lotsverbondenheid en voorlichting vanuit ervaringsdeskundigheid.

Krachtige basis
De vereniging Geestdrift bouwt voort op een krachtige basis. De Cliëntenbond in de GGz bestaat sinds 1971. Zij heeft in de loop der jaren een belangrijke rol gespeeld op het gebied van belangenbehartiging en voorlichting voor en door mensen met een psychische aandoening. De stichting VO!CE zet zich sinds 2005 in om de belangen te behartigen van inmiddels 32 aangesloten regionale cliëntenorganisaties (RCO's) in de geestelijke gezondheidszorg, de maatschappelijke opvang en verslavingszorg. In de vereniging Geestdrift zijn de krachten van deze organisaties gebundeld. Ook de vrijwilligersactiviteiten van Stichting Pandora zijn bij Geestdrift ondergebracht: Pandora Helpdesk, Pandora Depressielijn, Pandoraforum en Pandora voorlichting.

Van regionaal tot landelijk
De regionale structuur vormt de basis van Geestdrift. De bij haar aangesloten zelfstandige RCO's zijn in iedere regio de kernorganisatie voor individuele ondersteuning en de belangenbehartiging. Het landelijk bureau ondersteunt deze activiteiten en behartigt de belangen van cliënten en de RCO's op landelijk niveau. Daarnaast zet Geestdrift de bestaande projecten voort: de Crisiskaart, Ervaringswijzer en de Oggz Spiegel.