Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 maart 2011

Vragen van het leden Recourt en Marcouch (beiden van de PvdA) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over taakstraf in de buurt.


* Wat is uw mening over het artikel 'Voor straf prikken in eigen buurt'? (Parool zaterdag 26 februari 2011)


* Wat is uw standpunt ten aanzien van het uitvoeren van de taakstraf in de eigen buurt? Indien dit positief is, (hoe) gaat u dit bevorderen?


* Deelt u de mening van de officier dat de snelheid waarmee de taakstraf wordt opgelegd en uitgevoerd cruciaal is voor het succes van - en het draagvlak voor de taakstraf? Zo nee, waarom niet?


* Deelt u de mening van de Partij van de Arbeid dat het voor de geloofwaardigheid van de taakstaf het van groot belang is dat bij een melding van mislukking er snel wordt gereageerd door justitie, inclusief het (al dan niet) snel uitzitten van de vervangende hechtenis? Zo nee, waarom niet?


* In hoeveel gevallen over de afgelopen twee jaar moeten jongeren van wie de taakstraf als mislukt is gerapporteerd alsnog een vervangende hechtenis ondergaan? In hoeveel gevallen geldt dit voor volwassenen?


* Welk percentage van de als mislukt gerapporteerde taakstraf bij minderjarigen leidt (uiteindelijk) tot een vervangende hechtenis? Welk percentage is dit voor volwassenen?


* In hoeveel gevallen over de afgelopen twee jaar wordt na een melding van mislukking overgegaan tot het direct arresteren van de veroordeelde en het direct laten uitzitten van de vervangende hechtenis, voorafgaande aan de behandeling van het bezwaarschrift? Ben u van mening dat dit vaker zou moeten gebeuren?


* Wat is thans de gemiddelde tijdsduur tussen de rapportage waarin de mislukking wordt gemeld en de vervangende hechtenis? Kan deze termijn worden verbeterd? Zo ja, hoe?


* In hoeverre kan snel, strenger en consequenter optreden na het niet uitvoeren van de taakstraf, voorkomen dat in minder gevallen een taakstraf wordt opgelegd?


* Kunt u de kamer informeren over de resultaten van deze lopende pilot?