Ingezonden persbericht


p e r s b e r i c h t

Amsterdam, 3 maart 2011

Woutertje Pieterse Prijs 2011 voor Benny Lindelauf

Benny Lindelauf heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2011 gekregen voor De hemel van Heivisj. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd daarmee voor de vierentwintigste keer uitgereikt. De hemel van Heivisj is uitgegeven door Uitgeverij Querido.

De winnaar

Benny Lindelauf (Sittard, 1964) luisterde vroeger graag naar de verhalen die zijn oma vertelde. 'Mijn oma was de vertelster van onze familie. Ze vertelde graag over haar jeugd. Daarbij overdreef ze graag. (.) Ook vertelde ze graag sprookjes, maar die gingen nooit zoals het moest. Zo kreeg bijvoorbeeld de wolf die de zeven geitjes wilde opeten een enorme oplawaai van Sneeuwwitje. Ik denk dat ik die eigenwijze verhalen van haar geërfd heb.'

Toen hij ouder was ging hij naar de Theaterschool in Amsterdam. Hij speelde en danste in verschillende (jeugd)theaterproducties. Maar als hij even niets te doen had ging hij, geïnspireerd door de verhalen van zijn oma, zitten schrijven.

Inmiddels heeft Benny Lindelauf van schrijven zijn beroep gemaakt en geeft hij er les in. Zijn eerste boek Omhoogvaldag verscheen in 1998. Daarna volgden onder meer Schuilen in een jas en Negen Open Armen. Voor dat laatste boek ontving hij de Gouden Zoen 2005 en de Thea Beckman Prijs 2004. Negen Open Armen is vertaald in het Duits en Frans. Benny Lindelauf houdt van theater en schrijft regelmatig teksten voor jeugdtheatergezelschappen.

De jury over het winnende boek (uit het juryrapport)

(Dit boek) wist ons meteen en unaniem te verleiden, te charmeren, te ontroeren en te intrigeren. Een meerstemmig verhaal is het, boordevol grote en kleine verhalen, en een magistrale ode aan de vertelkunst. Een overrompelend boek ook, dat zich niet onder één noemer laat vangen. Het koestert je genereus in een warm familienest, het betovert je onweerstaanbaar met zijn magische, haast mythologische sfeer, het maakt je veel wijzer in een stuk vaderlandse geschiedenis, het neemt je mee naar het hoofd en het hart van een opgroeiend meisje, én het laat je rondstruinen op de weggetjes en straten van een provinciaal stadje en in de huizen van de bizarre bewoners. Een streekroman, een familiesaga, een oorlogsverhaal, een coming-of-age-boek, een magisch-realistische roman, vroegen we ons af? Vijf in één, vonden we. Vijf halen één betalen! Daarom alleen al is dit boek een huzarenstuk. Maar er is meer, veel meer. Al die verhaallagen en uitgezette lijntjes lopen in een perfecte regie in elkaar over en vallen aan het eind rimpelloos in de plooi. De schrijver speelt meesterlijk met subtiele verwijzingen naar wat komt en naar wat voorbij is en houdt de compositie stevig in de hand. Zijn onvergetelijke personages zijn springlevend en verbluffend authentiek. Voorspelbare clichés en melige dramatiek kom je hier niet tegen. Je gelooft wat je leest, en daar gaat het om in echte literatuur. Dit is geen opdringerige mooischrijverij, maar grote literatuur, in een hoogst originele stijl en taal opgeschreven: sober en gedoseerd, direct en poëtisch, sfeervol, geestig en suggestief. De krachtige beelden, de verrassende en treffende formuleringen en de levensechte dialogen staan steeds in dienst van het verhaal.

(.)

Adembenemende scènes zijn het. We kunnen nog uren doorgaan met navertellen en prachtige citaten liggen voor het rapen. U moet dit allemaal dringend lezen!

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2011

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 januari en 31 december 2010 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal ruim 120 titels in. Voorzitter van de jury is Frank Groothof, theatermaker en artiest; de leden zijn Karel Berkhout, redacteur jeugdliteratuur NRC Handelsblad, Kees 't Hart, schrijver en dichter, Suzanne Hertogs (Ontwerphaven), grafisch ontwerper en uitgever DUF en Annemie Leysen, recensent jeugdliteratuur De Morgen en voormalig docent Nederlands aan de lerarenopleiding van de Katholieke Hogeschool Leuven.

Lestips dankzij Leesgoed

Om het onderwijs aan te moedigen om De hemel van Heivisj op school te bespreken worden er dankzij financiële steun van het tijdschrift Leesgoed ook dit jaar lestips gemaakt bij het winnende boek. Ze worden geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter). Zij maakten ook de lestips bij alle overige bekroonde boeken (zie www.woutertjepieterseprijs.nl), dankzij Stichting Lezen en vanaf 2008 dankzij Leesgoed. Het lesmateriaal bij De hemel van Heivisj zal op 3 maart verschijnen op www.leesgoedplus.eu en zal daar voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Op www.woutertjepieterseprijs.nl komt dan een link naar de betreffende pagina. In maart zullen de lestips bovendien in het tijdschrift Leesgoed verschijnen.

|      |gewijd aan de winnaar      |
Benny Lindelauf, winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2011, staat centraal in de uitzending van Casa Luna op 4-5 maart om 0:00 uur op Radio 1.

Kwaliteit

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt. De jury heeft echter de vrijheid de prijs niet toe te kennen indien er geen boek van voldoende kwaliteit is. De prijs is vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli, omdat het, wat betreft taal en inhoud, de kwaliteit representeert waarnaar de Stichting Woutertje Pieterse Prijs streeft. De in aanmerking komende werken worden beoordeeld op zowel taal en inhoud als op illustraties en vormgeving.

Sponsor

De auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs), die ervoor zorgt dat schrijvers en vertalers auteursrechtelijke vergoedingen ontvangen voor het uitlenen van hun boeken en een klein percentage van haar inkomsten besteedt aan sociale en culturele doelen, financiert sinds 1998 als enige de Woutertje Pieterse Prijs, middels het Lira Fonds.

Stichting

Het doel van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige kinder- en jeugdboek. Het bestuur van de Stichting is met ingang van november 2010 als volgt samengesteld: voorzitter, Marja Käss (programmamaker/adviseur literatuur en theater voor diverse media); penningmeester, John Schrijnemakers (Kinderboekwinkel SpeelBoek in Amersfoort); secretaris, Marjolein van Putten; leden: Helma van Lierop-Debrauwer (hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur); Agnes Vogt (beleidsmedewerker kinder- en jeugdliteratuur Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds); Richard de Wal (teamleider Informatie & Ontmoeting Bibliotheek Hoogeveen).

Prijswinnaars vorige jaren

1988 Imme Dros voor Annetje Lie in het holst van de nacht

1989 Margriet Heymans voor Lieveling, Boterbloem

1990 Anne Vegter en Geerten Ten Bosch voor De dame en de neushoorn

1991 Paul Biegel voor Anderland

1992 Toon Tellegen voor Juffrouw Kachel

1993 Jaap Lamberton (postuum) voor Een heel lief konijn, geschreven door Imme Dros

1994 Toon Tellegen voor Bijna iedereen kon omvallen

1995 Anne Provoost voor Vallen

1996 Anton Quintana voor Het boek van Bod Pa

1997 Joke van Leeuwen voor Iep!

1998 Wim Hofman voor Zwart als inkt

1999 Joke van Leeuwen, tezamen met Malika Blain, voor Bezoekjaren

2000 Paul Biegel voor Laatste verhalen van de eeuw

2001 Bart Moeyaert voor Broere

2002 Peter van Gestel voor Winterijs

2003 Guus Kuijer voor Ik ben Polleke hoor!

2004 Edward van de Vendel en Fleur van der Weel voor Superguppie

2005 Thé Tjong-Khing voor Waar is de taart

2006 Harrie Geelen en Imme Dros voor Bijna jarig

2007 Harm de Jonge voor Josja Pruis

2008 Hans Hagen voor Verkocht

2009 Peter Verhelst en Carll Cneut voor Het geheim van de keel van de nachtegaal

2010 Carli Biessels voor Juwelen van Stras