Ingezonden persbericht


Toekenning subsidie aan K2 voor ontwikkeltraject 'Wij(k) en onze Kinderen De steunende rol van ouders, buurtbewoners en vrijwilligers bij het opgroeien'.

K2, Adviesbureau voor Jeugdvraagstukken, heeft in samenwerking met de Provinciale Raad voor Gezondheid (voorheen PRVMZ) en de drie Brabantse gemeenten Bergen op Zoom, Best en 's-Hertogenbosch, een project geïnitieerd met de titel 'Wij(k) en onze kinderen: De steunende rol van ouders, buurtbewoners en vrijwilligers bij het opgroeien'. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en cofinanciering van de drie gemeenten. Het doel van het project is het ontwikkelen van een instrument voor het bevorderen en ondersteunen van de pedagogische civil society.

Doel en methodiek
Er wordt veel gepubliceerd en gepraat over de nut- en noodzaak van het versterken van de eigen kracht rondom gezinnen. Dit project gaat in op het hoe en wat. Van elkaar leren staat centraal. Want, wat kunnen we leren van informele initiatieven op buurt- en wijkniveau, waarin actieve buurtbewoners zich inzetten voor het opgroeien van kinderen in hun wijk? Wat is het belang en de betekenis van informele/vrijwillige zorg en sociale netwerken van jonge gezinnen en hoe kan dit versterkt worden, met behoud van eigenheid van het informele circuit? Dit staat centraal in het ontwikkeltraject dat gericht is op het vanuit de praktijk ontdekken op welke wijze 'opgroeien in de wijk' vorm krijgt.

Aanpak en uitkomsten
In de gemeenten Bergen op Zoom, Best en 's-Hertogenbosch zetten de samenwerkingspartners lokale proeftuinen op waarbij aansluiting op wat er in de wijken speelt en aanwezig is centraal staat. Het gaat om 3 verschillende soorten proeftuinen, van achterstandswijk tot VINEX wijk. In dit kader worden nieuwe instrumenten ontwikkeld om opgedane kennis en ervaring te borgen en verspreiden. Deze worden vervolgens door burgers, gemeente en organisaties getoetst op hun bewezen nut. Dit resulteert in langdurende netwerken en structurele samenwerkingsafspraken waarbij professionals werkzaam in de jeugdzorg- en welzijn en gemeenten een ondersteunende rol spelen, met behoud van het eigene van de informele inzet rondom jeugd en gezin.

Subsidie
ZonMw heeft onlangs subsidie verleend aan dit project dat aansluit op de doelstellingen van het deelprogramma 'Instrumentontwikkeling, vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin'. Kern van het programma is HET ONTVANKELIJK MAKEN VOOR SAMENWERKING en HET SAMENBRENGEN VAN HET INFORMELE EN FORMELE AANBOD gericht op ondersteuning aan kinderen en gezinnen.

Aanleiding en actualiteit
In het jeugdbeleid wordt de betekenis van sociale steun steeds actueler. De RMO schrijft in haar advies 'Versterking voor gezinnen' (2008) dat de omgeving van gezinnen een vanzelfsprekender opvoedpartner zou moeten zijn. Onderzoek van de PRVMZ in de gemeente 's-Hertogenbosch (2010) heeft aangetoond wat het belang en de betekenis is van informele/vrijwillige zorg en ondersteuning en sociale netwerken van jonge gezinnen en hoe deze versterkt kunnen worden. Bij de inrichting van de Centra voor Jeugd en Gezin wordt getracht om zo laagdrempelig mogelijk aan te sluiten bij wat er onder ouders en jeugdigen leeft.

Achtergrond
Het project sluit aan bij de ontwikkeling in het jeugdbeleid naar meer eigen verantwoordelijkheid en uitgaan van bestaande krachten bij opgroeien en opvoeden. Dit moet uiteindelijk leiden tot meer inzet van de omgeving van gezinnen en sociale netwerken zoals andere ouders, vrijwilligers en medeopvoeders in de buurt. De rol van de overheden en professionals is deze ontwikkeling te faciliteren en daarmee de eigen kracht van inwoners te versterken. Gemeenten hebben een centrale rol in het versterken van de gemeenschap rondom kinderen en gezinnen, de pedagogische civil society. De uitdaging is om relaties met bestaande gemeenschappen opnieuw vorm te geven. Dit vraagt om een andere manier van denken en handelen van alle betrokken partijen.