Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Europese uitvinders opnieuw wereldwijd toonaangevend "Octrooien zorgen voor miljardeninvesteringen in R&D"

Van zeer stabiel vervormbaar beton tot instelbare brillenglazen, waterzuivering met ultraviolet licht, efficiënte biomassaverbranding, transmissieversterkers voor glasvezelkabels of diagnostische methoden voor Alzheimer-genen: de vijftien nominaties voor de European Inventor Award 2011 bestrijken een breed scala van baanbrekende technologische oplossingen. Op 19 mei wordt in Boedapest in vijf categorieën Europa's meest prestigieuze innovatieprijs uitgereikt. Met hun innovatietalent zijn Europa's uitvinders van groot nut voor de samenleving als geheel, aldus EOB-President Benoît Battistelli.

München/Brussel, 3 maart 2011 - De jurykeuze van de finalisten belooft opnieuw veel spanning over de vraag wie de vijf uiteindelijke prijswinnaars worden. De prijs is in 2006 met steun van de Europese Commissie (EC) ingesteld door het Europees Octrooibureau (EOB). Dit jaar organiseert het EOB, wederom met steun van de EC, het evenement samen met EU-voorzitter Hongarije. Op de uitreikingsceremonie in Boedapest worden prijzen in vijf categorieën uitgereikt - Industrie, Onderzoek, Midden- en Kleinbedrijf (MKB), Niet-Europese landen en 'Lifetime achievement'.

Ook nu weer heeft het EOB een groot aantal voordrachten ontvangen, die allemaal nauwkeurig op formele en wettelijke criteria moesten worden onderzocht. De zware internationale jury, met prominenten zoals Jerzy Buzek, voorzitter van het Europees Parlement, heeft uit de toegelaten inzendingen vijftien finalisten geselecteerd. De belangrijkste keuzecriteria voor de uitvindingen waren technische inhoud, nuttig economisch effect en maatschappelijke relevantie. Interessant om te vermelden is dat de uitvinders afkomstig zijn uit twaalf landen uit vrijwel alle regio's van Europa. Qua aantal uitvindingen staat medisch wetenschappelijk onderzoek bovenaan, gevolgd door energietechnologie en daarna bouwkunde, voertuigtechnologie en telecommunicatie.

"De nominaties voor de European Inventor Award 2011 vormen een positief bewijs dat het Europese bedrijfsleven op zeer veel terreinen zijn mannetje staat wat betreft geavanceerde producten," aldus EOB-President Benoît Battistelli. "De genomineerde uitvindingen danken hun commerciële succes voor een groot deel aan rationele exploitatie van Europese octrooien. Dankzij hun inkomsten uit octrooien kunnen bedrijven jaar op jaar miljarden in research en ontwikkeling investeren. En die investering komt weer ten goede aan de samenleving als geheel. Bij het EOB hechten wij veel waarde aan de kwaliteit van Europese octrooien, want die bieden octrooihouders juridische zekerheid. En doordat wij alle octrooispecificaties publiceren, stimuleren wij verdere innovatie. Op die manier steunen wij het innovatief vermogen van het Europese bedrijfsleven."

"Inzet van technologische creativiteit voor innovatie waarvoor een markt bestaat, is een essentieel middel om te zorgen dat Europa wereldwijd concurrerend blijft," zegt Michel Barnier, lid van de Europese Commissie, belast met interne markt en diensten. "Op sommige groeiterreinen, zoals bijvoorbeeld schone energie, is Europa wereldwijd toonaangevend maar op andere terreinen is er ruimte voor verbetering. Uitvinders zijn van vitaal belang voor onze kennismaatschappij. Zij bestendigen en creëren miljoenen banen en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan Europa's economische toekomst. Een van de belangrijkste taken van de EU is het stellen van het juiste kader om het innovatief vermogen van uitvindersbedrijven voor de lange termijn te waarborgen. Het Europees octrooi is een duidelijke stap in die richting en helpt het Europese octrooistelsel simpeler en transparanter te maken."

Nominaties naar categorie:

Industrie

Ann Lambrechts, Bekaert (België): Haar uitvinding heeft het stadsbeeld veranderd: de door haar ontwikkelde Dramix-staalvezels hebben de treksterkte van beton enorm vergroot, waardoor architecten overal ter wereld meer ontwerpvrijheid krijgen. Veel spectaculaire nieuwe gebouwen zouden zonder haar werk niet kunnen zijn gerealiseerd.

Stéphane Kemkemian, Pascal Cornic, Jean-Paul Artis en Philippe Lacomme, Thales Systèmes Aéroportés (Frankrijk): Hun op radar gebaseerde systeem voor 'adaptive cruise control' heeft het aantal aanrijdingen in het verkeer en de ernst daarvan aanmerkelijk doen afnemen. Dit heeft belangrijk bijgedragen aan verhoging van de verkeersveiligheid.

Petr Korba en Mats Larsson, ABB Research (Zwitserland): Stroomstoringen veroorzaken vaak grote economische verliezen en kunnen zelfs mensenlevens kosten. Een slimme beveiliging die oscillaties in het systeem vroegtijdig opspoort, voorkomt dergelijke rampen, ook in grootschalige elektriciteitsnetten.

MKB

Leigh Canham, pSiMedica, QinetiQ (Verenigd Koninkrijk): Door gebruik te maken van uiterst kleine siliciumimplantaten met poriën op nanoschaal (BioSilicon) kunnen medicinale en therapeutische middelen gericht en rechtstreeks aan tumoren worden toegediend (brachytherapie).

Jens Dall Bentzen, Dall Energy Aps (Denemarken): Zijn speciale oven verbrandt biobrandstoffen met een vochtgehalte tot wel 60% maar met zeer lage emissies. De oven is dus ideaal om in fabrieken en productie-installaties milieuvriendelijke, zeer efficiënte en daarom goedkope stroom uit biomassa te produceren.

Béla Molnàr en team, 3DHistech (Hongarije): Samenbrenging van traditionele microscopie en digitale beeldverwerking heeft een virtuele 3D-microscoop opgeleverd waarmee artsen en zelfs experts op afstand snel een diagnose van een gescand weefselmonster kunnen stellen.

Research

Mart Min en team, Technische Universiteit Tallinn (Estland): Zijn nieuwe meetmethode voor elektrische weerstand maakt betere analyse mogelijk van materialen en voorwerpen uiteenlopend van bloedvaten ('bioimpedantie') tot stroomvoorziening in ruimtesatellieten.

De methode heeft met name de diagnostiek van hartziekten sterk vereenvoudigd en daardoor al vele levens gered.

Christine van Broeckhoven, Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (België): Haar baanbrekende technologie voor het identificeren van ziektegenen in Alzheimerpatiënten heeft de weg geëffend voor de ontwikkeling van moderne medicijnen en behandelingen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer.

Joshua Silver (Verenigd Koninkrijk): Volgens de WHO veroorzaken niet-gecorrigeerde zichtproblemen jaarlijks voor circa 121 miljard euro aan productieverliezen. Binnenkort hoeft die zichtcorrectie nog maar een dollar te kosten, dankzij lenzen die slechtzienden gemakkelijk zelf kunnen aanpassen. Inmiddels dragen 30 000 mensen in de armste landen ter wereld zo'n bril.

Lifetime achievement

Per-Ingvar Brånemark (Zweden): Brånemark is een van de pioniers op het gebied van osseointegratie - een thans algemeen toegepaste tandheelkundige behandeling met implantaten van titaan. Zijn methode creëert een stabiele verbinding tussen het implantaat en het levende bot en is tegenwoordig een standaardtechniek in de tandheelkunde.

Blanka Ríhovà (Tsjechië): Deze doctor in de microbiologie bedacht een nieuwe en milde vorm van chemotherapie die met een mengsel van cytotoxinen en antilichamen kankercellen te lijf gaat maar gezonde cellen spaart. Tegelijkertijd wordt de ontwikkeling van nieuwe tumorcellen tot staan gebracht en wordt het immuunsysteem gestimuleerd.

Emmanuel Desurvire (Frankrijk): Zijn pionierswerk op het gebied van glasvezelcommunicatie heeft geresulteerd in snelle, veilige massaoverdracht van data. De sleutel voor zijn uitvinding was het gebruik van erbium om lichtsignalen te versterken, waardoor de overdrachtsnelheid met een factor 100 werd verbeterd. Momenteel is deze technologie wereldwijd de standaard voor glasvezelnetwerken, zonder welke het internet met de huidige bandbreedte ondenkbaar zou zijn.

Niet-Europese landen

Gavriel Iddan, Given Imaging (Israël): Een minuscule, zeer krachtige camera in een kleine capsule luidde een nieuw tijdperk voor endoscopie in. In een diagnostische periode van acht uur legt de camera het hele spijsverteringskanaal vast in meer dan 50 000 opnamen met een zichtveld van 140°.

Alexander Gorlov, Northeastern University (VS): De waterturbine van Gorlov kan circa 90 gigawatt aan elektriciteit uit stromend water genereren. Het belangrijkste kenmerk is een verticaal hangend rad dat twee maal zo snel ronddraait als een conventioneel turbinerad en dat ook in zeer ondiep water en in langzaam stromend water nog stroom levert. In bijvoorbeeld Zuid-Korea worden op deze manier al hele steden van elektriciteit voorzien.

Ashok Gadgil, Vikas Garud, University of California/Lawrence Berkeley Nationsl Laboratory, WaterHealth International (VS/India): Zij ontwierpen een licht en handig apparaatje dat gebruik maakt van ultraviolet licht om water te desinfecteren en dat zijn nut al heeft bewezen in rampgebieden en arme gebieden waar drinkwater een probleem is.