Vereniging Payroll Ondernemingen

Vakbond wil geen nieuwe payroll-CAO afsluiten

Opmars payrollen zet door, vakbonden blokkeren afspraken

Vakbonden willen na vijf jaar stoppen met de VPO-CAO. De VPO-CAO is tot stand gekomen om te zorgen voor ordening van de markt en voor goede arbeidsvoorwaarden voor payroll-medewerkers. De VPO en haar leden hebben een enorme professionalisering doorgemaakt en de VPO is inmiddels een gevestigd en bewezen keurmerk. Payrollen is het uitbesteden van de financiële zorgen en administratieve rompslomp voor werkgevers en organisaties. Dat outsourcing een flinke ontwikkeling doormaakt tonen de cijfers aan: de branche maakt een flinke groei door van 144.000 werknemers in 2009 naar 180.000 werknemers in 2012. Dat is
3,1 procent van de beroepsbevolking. Vakbonden zien echter geen brood in payrollen en willen de ontwikkeling van payrollen verder beperken.

Jeu Claes, voorzitter van de VPO: Wij hebben de indruk dat de opkomst van het payrollen in diverse sectoren als een bedreiging wordt ervaren van de bestaande polderstructuur. De VPO merkt, ook door de groei die de sector doormaakt van 144.000 werknemers in 2009 naar 218.000 werknemers in 2015, dat payrollen duidelijk voorziet in een behoefte van ondernemers die zich willen richten op hun corebusiness en de administratieve lasten en financiële risico's steeds meer willen uitbesteden. De payroll-specialist van vandaag is de professional op HRM-gebied voor elke opdrachtgever.

Flexibilisering van de arbeidsmarkt is onomkeerbaar. Dat geldt ook voor payrolling. De kunst is om veranderingen in arbeidsverhoudingen in goede banen te leiden. Met de VPO-CAO is payrolling in arbeidsvoorwaarden juist uitstekend geregeld en weten werknemers en werkgevers waar zij aan toe zijn. De VPO-CAO schrijft voor dat vanaf dag één de payroll-medewerker dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden ontvangt als de medewerker in dienst van de opdrachtgever. Daarover, en over vele andere arbeidsvoorwaarden, hebben we uitgebreide afspraken gemaakt in onze VPO-CAO. Zo is loondoorbetaling bij ziekte geregeld van totaal 170 procent in de eerste twee jaar, hebben VPO-leden herplaatsingsverplichtingen wanneer het werk wegvalt, kent de VPO een eigen pensioenregeling en wordt er geld gereserveerd - 1 procent van de loonsom - voor opleidingen.

Claes: Er is een groot gezamenlijk belang van werkgevers en werknemers ongewenste ontwikkelingen aan te pakken en te zorgen voor goed werkgeverschap. Daarvoor hebben wij, samen met de vakbonden, in 2006 de eerste VPO-CAO in het leven geroepen. Payrollen wordt inmiddels veel gedaan in de horeca, recreatie, groot- en detailhandel. En met 144.000 werknemers en tienduizenden opdrachtgevers kun je het bestaan van onze sector niet opeens ontkennen.
Toekomst
Claes: Wij hechten groot belang aan een goed arbeidsvoorwaardenpakket van werknemers. Ook zonder CAO zullen wij daarop voortborduren, omdat de VPO goed werkgeverschap hoog in het vaandel heeft staan. Het einde van de CAO betekent geenszins het einde van payrollen. Onze leden staan voor kwaliteit en wij geloven in de toekomst van een flexibele arbeidsmarkt en in die van het payrollen.

---