MBO raad

BURGY Bouwbedrijf Beste Leerbedrijf 2010


03-03-2011 - Het Leidse BURGY Bouwbedrijf is op donderdag 3 maart uitgeroepen tot het `Beste Leerbedrijf 2010'. De prijsuitreiking vond plaats in aanwezigheid van prinses Maxima. De winnaar heeft volgens de jury een "lange traditie waarin het opleiden en ontwikkelen van en het bieden van loopbaankansen aan alle werknemers centraal staat". De MBO Raad is als brancheorganisatie middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie vertegenwoordigd in de jury.

Minister Marja van Bijsterveldt reikte naast de prijs voor het beste leerbedrijf ook een prijs uit aan de `Beste Praktijkopleider 2010'. Dit is Adri Schepers van Melamo BV uit Helmond. Volgens de jury onderscheidt hij zich "als een vakman die altijd op zoek is naar vernieuwing en verbetering en al zijn kennis en kunde wil overdragen aan de nieuwe, jonge generatie. Het bedrijf waar hij werkt is zijn passie. Door zijn jarenlange inzet verdient hij deze prijs."

BURGY Bouwbedrijf is gespecialiseerd in restauratiewerkzaamheden. De prijsuitreiking vond plaats in de Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam die BURGY heeft gerestaureerd. In totaal werken bij BURGY ruim zestig mensen. Het bedrijf biedt jaarlijks aan vijftien tot twintig studenten en stagiairs een leerbaan of stageplaats.

Nederland heeft 200.000 erkende leerbedrijven en 270.000 praktijkopleiders. Leerbedrijven nemen gemiddeld de helft van de opleidingstijd van de circa 500.000 mbo-studenten voor hun rekening, onder meer via stageplekken en leerbanen. Mede dankzij de inzet van deze leerbedrijven worden toekomstige werknemers goed opgeleid voor de arbeidsmarkt.

De prijs voor het beste leerbedrijf werd in 1996 ingesteld door toenmalig minister Ritzen van Onderwijs om leren in de praktijk te stimuleren en onder de aandacht te brengen.